Îmbunătățirea comunicării atât între pacient și medic, cât și între diferitele specialități medicale constituie una dintre provocările ultimilor ani. Evaluarea factorilor de risc cardiovasculari nu intră strict în responsabilitatea medicului și trebuie să înțelegem cât mai devreme efectele devastatoare ale bolilor cardiovasculare, principala cauză de deces la nivel mondial, iar guvernele trebuie să implementeze politici publice de prevenție și educație cardiovasculară.

Sunt principalele idei susținute de Dr. Ovidiu Mitu, Medic specialist cardiologie, Clinica de Cardiologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Spiridon” Iași, Șef Lucrări – Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa”, Iași, în cadrul celei de-a doua întâlniri dezvoltate de platforma CardiologieModerna.ro, ce a avut loc pe 28 aprilie 2021 și care a avut ca scop discutarea noutăților expuse în cadrul Congresului european 2021 dedicat cardiologiei preventive.

Importanța prevenției primordiale

”Trebuie să vorbim, în primul rând, despre prevenția primară, aceea în care căutăm să nu facem boala, prevenția secundară, pe termen lung, în care căutăm să nu dezvoltăm complicații, iar, în ultimii ani, se vorbește din ce în ce mai mult despre prevenția primordială, în sensul de a preveni dezvoltarea factorilor de risc, care contribuie la apariția bolilor cardiovasculare. Tocmai de aceea, guvernele, statele trebuie să implementeze programe de prevenție cardiovasculară, noi programe de sănătate publică. La noi, au început treptat, cea mai cunoscută fiind legea anti-fumat, care are un rol foarte benefic în prevenția cardiovasculară”, a mai atras atenția medicul.

Activitatea fizică, pilon esențial în prevenția cardiovasculară

În opinia cardiologului, activitatea fizică reprezintă un pilon esențial, atât în prevenția cardiovasculară, cât și în reabilitarea pacienților cu probleme cardiovasculare, utile fiind și device-urile de monitorizare: ”Toate aceste noi soluții, platforme, tehnologii și aplicații conduc la colectarea de date și așa ajungem la așa numitele Big Data – acumulări de date tot mai numeroase, care sunt conduse de cei 4 V: Volume, Variety, Velocity, Veracity. Aceste date ne vor ajuta să descifram diverși algoritmi, cu ajutorul inteligenței artificiale și să dezvoltăm platforme de învățare și diagnostic.”

”A fost aprobat printr-un proiect european și urmează să se desfășoare un programul național privind screening-ul și evaluarea factorilor de risc cardiovasculari, care va include și medici de familie. Va fi un program amplu, la nivel național, implementat din această toamnă”, a mai arătat medicul.

Dezbaterea profesională din 28 aprilie 2021 este cea de-a doua întâlnire a comunității platformei CardiologieModerna.ro, dezvoltată de Oameni și Companii din anul 2020, cu susținerea partenerilor: PfizerAlliance Healthcare RomâniaAlphega RomâniaRegina MariaLiamedSpitalul Sf. Constantin din BrașovDr. Heart și OptimCardio.ro.

Pe lângă noutățile Congresului european de cardiologie preventivă, s-au abordat teme ca: efectele pandemiei Covid-19 asupra cardiologiei preventive: de la prevenire la reabilitare, scheme de management la consultații la distanță și noile perspective asupra legăturilor dintre dietă, exerciții fizice și sănătate cardiovasculară.