Prevenția începe cu educația, în opinia Dr. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni și Tânăr ambasador al României în prevenție cardiacă (ESC/EAPC). Punctul său de vedere a fost exprimat în cadrul celei de-a doua întâlniri dezvoltate de platforma CardiologieModernă.ro, ce a avut loc miercuri, 28 aprilie 2021, și care a avut ca scop discutarea noutăților expuse în cadrul Congresului european dedicat cardiologiei preventive.

Noutățile Congresului european de cardiologie preventivă

”Principalele noutăți discutate în cadrul Congresului european de cardiologie preventivă din acest an au fost: lansarea unei curicule europene de pregătire în cardiologia preventivă, managementul atleților recreaționali/performanță în era COVID, medicina de precizie și rolul ei în determinarea precoce a riscului cardiovascular, rolul tehnologiei în optimizarea comunicării cu pacientul și în optimizarea programelor de prevenției secundară a pacientului cardiovascular, detecția timpurie a aterosclerozei subclinice și dovezi despre efectele țigărilor electronice”, a detaliat Dr. Busnatu.

Noi standarde în cardiologia preventivă

”Noua curiculă, publicată oficial în urmă cu o lună, este prima curiculă europeană de bază pentru cardiologie preventivă, care va ajuta la standardizarea, structurarea și furnizarea unei instruiri unitare, la nivel de cardiologie preventivă, în întreaga Europă. La momentul acesta, se efectuează studii pentru a sistematiza toate genele care au interacțiune cu diverși factori de risc cardiovascular, precum hipertensiunea, dislipidemia, inflamația pentru a fi agregate într-un model poligenic de calculare a riscului vascular”, a spus medicul.

Importanța scorului de risc cardiovascular

”Acesta reprezintă un instrument foarte util pentru medicii cardiologi și nu numai, pentru a face o triere a pacienților. Este o diagramă, în care, pe baza factorilor de risc cardiovasculari cei mai frecvenți (fumatul, colesterolul, vârsta pacientului și valorile tensiunii arteriale), se face o încadrare a riscului pacientului spre a dezvolta evenimente fatale cardiovasculare, în următorii 10 ani. Acest risc ar trebui calculat după vârsta de 35 de ani și e un instrument foarte util pentru a face această triere”, a mai arătat tânărul ambasador.

Dezbaterea profesională din 28 aprilie 2021 este cea de-a doua întâlnire a comunității platformei CardiologieModerna.ro, dezvoltată de Oameni și Companii din anul 2020, cu susținerea partenerilor: Pfizer, Alliance Healthcare România, Alphega România, Regina Maria, Liamed, Spitalul Sf. Constantin din Brașov, Dr. Heart și OptimCardio.ro.

Pe lângă noutățile Congresului european de cardiologie preventivă, s-au abordat teme ca: efectele pandemiei Covid-19 asupra cardiologiei preventive, de la prevenire la reabilitare, scheme de management pentru consultații la distanță și noile perspective asupra legăturilor dintre dietă, exerciții fizice și sănătate cardiovasculară.