Odată cu creșterea globală a prevalenței diabetului, la fiecare 30 de secunde, undeva în lume, un picior este amputat din cauza diabetului. Ulcerațiile de la nivelul membrelor inferioare reprezintă factorul principal care prevestește necesitatea unei amputații minore sau majore. Mai mult decât atât, ulcerația este un predictor al ratei de supraviețuire pentru persoanele afectate.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că 80% din amputările legate de diabet pot fi prevenite. În același context, Federația Internațională a Podiatrilor (FIP-IFP) și D-Foot International militează pentru introducerea podiatrului în echipa multidisciplinară de îngrijire a persoanelor cu picior diabetic, deoarece prezența acestuia poate conduce la reducerea cu 85% a numărului de amputații cauzate de diabetul zaharat și complicațiile sale.

Un studiu recent din Marea Britanie vine să întărească importanța vitală a podiatriei. Includerea serviciilor de podiatrie în cadrul echipei multidisciplinare de îngrijire a persoanei cu diabet zaharat scade incidența primei ulcerații a piciorului diabetic.

 

Citiți articolul integral pe portalul Podiatrie.ro