Dr. Maria Pană, Medic Rezident Cardiologie la Clinica de Cardiologie a Spitalului ”Bagdasar-Arseni”, a fost numită de curând în poziția de Tânăr Ambasador al României în Asociația Europeană de Cardiologie Preventivă, moment de care am profitat pentru a realiza un interviu pentru platforma CardiologieModerna.ro.

“Poziția de tânăr ambasador în Societatea Europeană de Cardiologie Preventivă înseamnă că sunt reprezentantul și persoana principală de contact în cadrul comunitații tinere de cardiologi din România. Rolul meu este de a răspândi la nivel național inițiativele și activitățile științifice ale Societății Europene de Cardiologiei Preventivă și către aceștia necesitățile și interesele colegilor mei”, a explicat Dr. Maria Pană.

Alături de colegii implicați în acest poiect, ea va continua activitățile de educație medicală on-line dedicate pacienților, deoarece aceasta inițiativă a avut un mare succes, cu fiecare ediție având un număr tot mai mare de participanți și sesiuni din ce în ce mai interactive. “Interacțiunea cu pacienții este și dorința noastră, considerăm că ei trebuie să rămână cu o informație ce îi va ajuta pe viitor, informație care se poate cimenta doar clarificând nelămuririle. Vom organiza de asemenea și activități de prevenție în persoană, însă mai multe detalii vor apărea în lunile ce vor urma”.

Întrebată care sunt categoriile de vârstă care ar trebui să acorde cea mai mare atenție prevenirii afecțiunilor cardiovasculare, dr. Maria Pană are un răspuns scurt: “Toată lumea!”

“Pentru ca informația să fie bine înțeleasă îmi doresc să precizez diferența dintre prevenția primară (la omul sănătos, unde se intervine pentru a preveni instalarea unei boli cardiovasculare) și prevenția secundară (la pacientul deja diagnosticat cu o boala cardiovasculară, pentru a preveni agravarea bolii și apariția complicațiilor). În timp ce în prevenția primară se pune accentul pe un stil de viață sănătos (o greutate corporală adecvată, profil lipidic în limite normală, activitate fizică susținută – minim 150 min/săptămână, alimentație bună etc), prevenția secundară implică pe lângă toate aceste măsuri și urmarea adecvată a tratamentului medicamentos și evaluare cardiologică periodică”, explică medicul Spitalului „Bagdasar-Arseni”.

Având în vedere gravitatea situației în România în ceea ce privește bolile cardiovasculare, Dr. Maria Pană anunță că o serie de măsuri au fost deja luate și în septembrie 2022 a fost anunțată de către Ministerul Sănătății inițierea ,,Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și cerebrovasculare”, o reformă ce are ca scop evaluarea răspândirii și impactul bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare în rândul populației României și dezvoltarea programelor de prevenție.

“Această inițiativă este mai mult decăt binevenită și îndelung așteptată, având în vedere că din nefericire ne aflăm printre țările cu cele mai puține inițiative de prevenție, atât primară cât și secundară, a bolilor cardiovasculare. Mai mult decât atât, fac apel și la oamenii tineri și pacienții din România și îi îndemn către adoptarea unui stil de viață sănătos și activ, către efectuarea regulată a analizelor de sânge și a consulturilor, fiindcă adevărata schimbare începe cu fiecare dintre noi”, concluzionează Dr. Maria Pană.