Un test de sânge ar putea ajuta la prezicerea riscului de apariție a bolilor cardiace și renale progresive, la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și boli de rinichi, potrivit unui studiu publicat în jurnalul American Heart Association Circulation.

În studiul lor, cercetătorii au analizat datele biomarkerilor din probe de sânge de la 2.627 de persoane, care au participat la studiul Canagliflozin and Renal Events in Diabetes with Established Nefropathic Passage Clinical Evaluation (CREDENCE), pentru a evalua efectele medicamentului canagliflozin asupra a patru biomarkeri.

Oamenii de știință au verificat biomarkerii la începutul studiului, la un an și la trei ani. Au analizat, de asemenea, valoarea predictivă a biomarkerilor la diferite tipuri de probleme renale și riscul de deces din cauza bolilor renale sau cardiovasculare.

Cercetătorii au căutat valori ale biomarkerilor peste cele observate la indivizii sănătoși, care ar prezice evenimente cardiovasculare și renale. Pe baza nivelurilor biomarkerilor, cercetătorii au împărțit participanții în categorii cu risc scăzut, mediu și înalt.

Oamenii de știință au raportat că persoanele cu cel mai mare risc au prezentat rate mai mari de insuficiență renală progresivă și complicații cardiovasculare pe parcursul perioadei de urmărire de trei ani.

Rezultatele studiului au fost:

    • Concentrațiile mari de biomarkeri la începutul studiului au prezis severitatea problemelor cardiace și renale ale participanților.
    • Biomarkerii la cei care au luat canagliflozin au fost mai mici după un an și trei ani, comparativ cu cei care au luat un placebo.
    • După un an, toți biomarkerii participanților care au luat canagliflozin au crescut la 10%, comparativ cu 29% pentru cei care au luat un placebo.
    • Cercetătorii au remarcat că canagliflozinul poate ajuta la reducerea riscurilor la majoritatea persoanelor cu cea mai mare șansă de complicații.

Canagliflozin este un inhibitor SGLT2 utilizat pentru tratarea diabetului de tip 2. Efectele secundare ale canagliflozinului includ:

  • Sete crescută
  • Constipație
  • Gură uscată
  • Urinare crescută

 

Ce sunt biomarkerii?

Potrivit dr. James Januzzi, autor principal al studiului și profesor la Harvard Medical School, precum și cardiolog la Spitalul General Massachusetts și director al studiilor privind insuficiența cardiacă și biomarkeri la Institutul Baim pentru Cercetare Clinică din Boston, biomarkerii  sunt utilizați în mod regulat atunci când se diagnostichează și se tratează o anumită afecțiune.

Biomarkeri comuni

  • Tensiune arteriala
  • Ritm cardiac
  • Temperatura corpului
  • Valorile colesterolului
  • Hemoleucograma
  • Nivelurile hormonale

În acest studiu, biomarkerii au fost utilizați pentru a măsura valoarea inițială și modul în care canagliflozin a afectat biomarkerii timp de până la trei ani de urmărire, precum și pentru a analiza asocierea dintre concentrațiile biomarkerilor și modificările acestora de la an la an, pentru a prezice evenimentele cardiovasculare și renale”, a spus Januzzi.

 

Utilizarea biomarkerilor pentru a detecta riscul de boli renale și cardiovasculare

Rezultatele studiului arată că biomarkerii ar putea dezvălui niveluri diferite de risc și, eventual, pot fi utilizați pentru a viza mai eficient tratamentul persoanelor cu boală renală. De asemenea, ei pot ajuta la verificarea dacă trebuie utilizați inhibitori ai SGLT2, cum ar fi canagliflozin.

Cercetătorii au spus că ar putea prezice riscul cardiorenal analizând patru biomarkeri individual și colectiv. Biomarkerii au arătat, de asemenea, beneficiile medicamentului.

Acesta a fost un studiu interesant prin faptul că a examinat câțiva biomarkeri diferiți la pacienții care iau canagliflozin, pentru a evalua efectele asupra insuficienței renale și evenimentelor cardiovasculare.

„De obicei avem o idee despre ceea ce ar trebui să fie valoarea normală pentru un biomarker, așa că valorile anormale ne ajută să diagnosticăm diferite boli. În plus, aceste valori, atunci când sunt urmărite în timp, ne ajută să evaluăm răspunsul pacientului la tratament. Nivelurile tuturor celor patru biomarkeri păreau a fi predictive pentru starea de sănătate a pacientului. Acest lucru face ca studiul să fie aplicabil tuturor pacienților noștri cu diabet, nu doar celor pe care îi tratăm cu canagliflozin,” a spus dr. Cheng-Han Chen, cardiolog intervențional și director medical al Programului Structural Heart la Centrul Medical MemorialCare Saddleback din California.

Canagliflozinul devine un medicament comun pe care îl folosim pentru a ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare, cum ar fi atacuri de cord, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă, în special la pacienții cu diabet. Acest studiu ne oferă instrumente care să ne ajute să ne stratificăm potențial riscul pacienților noștri diabetici, identificându-i pe cei cu biomarkeri mari care ar putea beneficia cel mai mult de pe urma administrării de canagliflozin”, a adăugat Chen.

 

Viitorul biomarkerilor pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2

Autorii studiului au observat că aceste rezultate întăresc datele existente cu privire la riscul cardiovascular substanțial la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, valoarea utilizării biomarkerilor pentru prezicerea complicațiilor majore la acești indivizi și beneficiile consecvente ale inhibitorilor SGLT2 în reducerea evenimentelor la pacienţii cu o gamă largă de riscuri.

Modificările acestor biomarkeri au fost observate după tratamentul cu canagliflozin, în comparație cu placebo, și se traduc și printr-o reducere a efectelor adverse. Schimbarea, nu doar nivelul de bază, a acestor biomarkeri poate ajuta la prezicerea evenimentelor adverse la această clasă de pacienți”, a conchis Dr. Chen.

 

Sursa: Medicalnewstoday.com