Oamenii de știință au dezvoltat un comutator molecular, ce poate fi activat de ceasurile inteligente comerciale cu LED-uri, și care poate fi o noua metodă utilizată pentru tratarea diabetului in viitor.

Multe trackere de fitness moderne și ceasuri inteligente au LED-uri integrate, lumina verde emisă, continuă sau pulsată, pătrunde în piele și poate fi utilizată pentru a măsura ritmul cardiac al purtătorului în timpul activității fizice sau în timp ce se odihnește.

Aceste ceasuri au devenit extrem de populare. O echipă de cercetători vrea acum să valorifice această popularitate prin utilizarea LED-urilor pentru controlul genelor și schimbarea comportamentului celulelor prin piele.

“Niciun sistem molecular natural în celulele umane nu răspunde la lumina verde, așa că a trebuit să construim ceva nou”, menținează Martin Fussenegger, inginer al biosistemelor de la Universitate Tehnică din Zürich.

Cercetătorii au dezvoltat în cele din urmă un comutator molecular care, odată implantat, poate fi activat de lumina verde a unui ceas inteligent.

Comutatorul este legat de o rețea genică pe care cercetătorii au introdus-o în celulele umane. Au folosit celule HEK 293 pentru prototip. În funcție de gene poate produce insulină sau alte substanțe imediat ce celulele sunt expuse la lumină verde. Oprirea luminii inactivează comutatorul și oprește procesul.

Pe măsură ce au folosit software-ul standard pentru ceasuri inteligente, nu a fost nevoie ca cercetătorii să dezvolte programe speciale.

Cu ajutorul comutatorului molecular, un complex de molecule a fost integrat în membrana celulelor și legat de o piesă de legătură, similar cu cuplajului unui vagon de cale ferată. De îndată ce se emite lumină verde, componenta care se proiectează în celulă se detașează și este transportată către nucleul celulei unde declanșează o genă producătoare de insulină.

Cercetătorii au testat sistemul pe șoareci vii, prin implantarea celulelor adecvate și conectare cu un ceas intelligent. Deschizând programul de rulare al ceasului, cercetătorii au aprins lumina verde pentru a activa cascada.

“Este pentru prima dată când un astfel de implant este operat folosind dispozitive electronice inteligente disponibile în comerț, cunoscute sub numele de articole portabile, deoarece sunt purtate direct pe piele”, spune Fussenegger.

Potrivit lui Fussenegger, pare puțin probabil ca această tehnologie să intre în practica clinică în următorii 10 ani. Celulele utilizate în acest prototip ar trebui să fie înlocuite de propriile celule ale utilizatorului. Mai mult, sistemul trebuie să treacă prin fazele clinice înainte de a putea fi aprobat.

Acest studiu apare în revista științifică Nature Communications.

Material preluat și tradus de pe: https://www.futurity.org/smartwatch-insulin-production-diabetes-light-2577742/