Avem pentru prima dată un arsenal terapeutic comun, cu cel puțin 3 clase de medicamente care sunt extraordinar de cardio-protective și nefro-protective și în care se discută de stoparea bolii cardiace și a celei renale, au susținut cei doi invitați ai primei întâlniri Ora Pacientului Nefrologia.ro.

Nefrologul Adrian Covic și cardiologul Radu Sascău au fost invitații speciali ai webinarului la care am discutat ”Despre Rinichi și Inimă” și am aflat care sunt legăturile dintre rinichi și inimă, afecțiunile principale ale rinichiului care afectează inima dar și principalele boli de inimă care pot cauza probleme renale.

Prof. Dr. Adrian Covic, medic primar medicină internă și nefrologie, doctor în științe medicale și prorector al Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”, ne-a explicat că ”boala de rinichi reprezintă una dintre cele mai importante boli cronice ale momentului, care depășește ca pondere chiar și diabetul și care reprezintă un multiplicator de gravitate pentru foarte multe afecțiuni. Pentru afecțiuni comune precum obezitatea, diabetul, hipertensiunea, afectarea rinichiului poate fi ușor diagnosticată, în faze incipiente și prin analize simple. Este însă important ca după diagnosticare să consultăm o echipă cardio-renală, pentru că avem, pentru prima dată, un arsenal terapeutic care modifică cursul acestor afecțiuni cronice, și în care medicul împreună cu pacientul reprezintă o echipă extraordinară”.  

Prof. dr. Radu SascăuMedic primar cardiologie și Șeful Laboratorului de Explorări Funcționale Neinvazive la Institutul de Boli Cardiovasculare ” Prof. Dr. George I M Georgescu” din Iași a explicat care sunt legăturile dintre hipertensiunea arterială și afecțiunile rinichiului.  ”Este o relație bidirecțională între rinichi și hipertensiune. Rinichiul este unul dintre organele țintă ale hipertensiunii arteriale, iar unui pacient hipertensiv netratat tensiunea îi afectează rinichiul și funcția renală. Pe de altă parte, afectarea funcției renale poate să întrețină hipertensiunea arterială și să facă dificil controlul valorilor tensionale. Practic dacă nu intervii din timp se creează un cerc vicios. În momentul în care diagnostichezi cauza, boala de rinichi o poți trata împreună cu  specialistul nefrolog sau cu intervenționistul”.

Prof. dr. Radu Sascău le-a transmis pacienților și câteva sfaturi pentru menținerea stării lor de sănătate:

  1. să urmeze corect schema de tratament pe care o prescrie medicul
  2. să încerce pe cât posibil să schimbe stilul de viață, pentru a ajuta și tratamentul farmacologic
  3. să faci măcar o dată pe an analize, sa ți verifici rinichii, ficatul și profilul lipidic și să faci măcar o dată pe an, după 45 de ani, un consult cardiologic.

Prof. dr. Adrian Covic a completat cu detalii privind bolile de inimă care declanșează afecțiuni ale rinichiului arătând că ”inima este organul nostru central și toate bolile de inimă pot declanșa afecțiuni renale importante. De aceea sfatul meu este ca dacă sunteți un bolnav cu afecțiuni de inimă să vă gândiți și la un consult din partea unui specialist în boli de rinichi, un specialist nefrolog.

După webinarul Ora Pacientului Nefrologia.ro organizat în luna noiembrie, întâlnirile comunității Nefrologia.ro vor continua și în 2023, cu ediții dedicate pacienților dar și specialiștilor din domeniul sănătății. Nefrologia.ro este o platformă dezvoltată de Oameni și Companii din anul 2022 și susținută de partenerii Alliance Healthcare România, Farmaciile Alphega, Regina Maria – Rețeaua privată de sănătate și Sofmedica.