Acesta este principalul mesaj transmis de dr. Anca Hâncu, doctor în medicină și nutriție, Președintele Asociației medicale de prevenție prin stil de viață sănătos, în cadrul primei întâlniri Ora Pacientului DespreObezitate.ro organizată în 12 noiembrie 2021.
Membrii comunității DespreObezitate.ro au aflat de la dr. Anca Hâncu care este greutatea sănătoasă, cum se calculează indicele de masă corporală, ce alți factori se iau în calcul atunci când analizăm greutatea, care sunt tipurile obezității și stadiile acesteia.
Dimensiunea obezității este impresionantă pe glob și în România. Vorbim de o adevărată explozie a cazurilor de obezitate, pe fondul stilului modern de viață; astfel, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) obezitatea este o boală cronică gravă, fiind considerată o epidemie globală. În țara noastră cele 2 studii, ORO și PREDATORR care au analizat prevalența diabetului și obezității în România, au arătat o prevalență a supragreutății și obezității de peste 50%, de obezitate fiind afectați în acest moment mai bine de 4 milioane de români, respectiv 21,3% (conform datelor din studiul ORO Study, Endocrine Care din anul 2015).
Cu toții ne-am confruntat o dată în viață cu situația acumulării de greutate, dar ceea ce nu știu mulți dintre noi este că această greutata are un impact negativ asupra sănătatii și conduce la apariția unei boli, boală care se numește obezitate.
”Baza schimbării și luptei cu obezitatea este stilul de viață. Avem terapii, avem alternative farmacologice, avem și alternative procedurale, dar important este să nu ajungem prea departe, pentru că concomitent cu creșterea în greutate apare și dereglarea senzațiilor de foame și sațietate. De accea recomandăm mindfull eating, adică alimentația inteligentă”, a explicat dr. Anca Hâncu celor prezenți la întâlnire.
””Cura de slăbire” și ”dieta” sunt 2 termeni pe aș vrea să îi scoatem din limbajul nostru. De fapt nu există cură de slăbire, ci un proces prin care trebuie să ne schimbăm mentalitatea, obiceiurile. Toate acele obiceiuri care au dus la creșterea în greutate trebuie rând pe rând schimbate și înlocuite cu obiceiuri sănătoase, corecte, adaptate preferințelor fiecărei persoane. În plus, e nevoie de mișcare, plimbare, activitate. Iar pentru că marea problemă a multor persoane este lipsa timpului, mai ales a timpului alocat propriei persoane, oamenii trebuie să învețe că și ei sunt o prioritate și mai ales propria sănătate este o prioritate și este nevoie să facem mai mult, să mâncăm sănătos și să facem puțină mișcare”, a fost îndemnul pe care dr. Anca Hâncu l-a transmis celor prezenți la webinar în finalul întâlnirii.
Întâlnirile Ora Pacientului ale comunității DespreObezitate.ro continuă în decembrie 2021, cu o nouă ediție organizată miercuri, 8 decembrie 2021, de la ora 17.00, pe tema legăturilor dintre remisia diabetului și scăderea în greutate. Detalii suplimentare în cel mai scurt timp, pe www.despreobezitate.ro.
DespreObezitate.ro
Comunitatea DespreObezitate.ro reunește specialiști, diabetologi, nutriționiști, cardiologi, endocrinologi, psihologi dar și persoane obișnuite preocupate de creșterea cazurilor de obezitate la nivel mondial. Din decembrie 2020 comunitatea are la dispoziție propria platformă digitală, www.despreobezitate.ro, de unde pleacă lunar un newsletter cuprinzând principalele informații postate pe platformă. Vă puteți abona în mod gratuit prin completarea formularului de aici: https://www.despreobezitate.ro/newsletter/ .
Comunitatea DespreObezitate și activitățile acesteia sunt organizate cu susținerea partenerilor Novo Nordisk, Regina Maria, Alliance Healthcare România, Alphega Farmacie, Zepter și Liamed.
Comunitatea OSC – DespreObezitate este o comunitate dezvoltată de Oameni și Companii. Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +130 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.