Conferința NefroCarDia, organizată la Timișoara în perioada 8 – 10 decembrie 2022, a fost momentul potrivit pentru a reuni specialități medicale diverse, nefrologi, cardiologi, diabetologi, medici de medicină internă și medici de familie, cu scopul de a discuta despre cum ar trebui să colaboreze pentru a trata nu bolile în sine, ci pacientul pus în centrul oricărei intervenții medicale.

Comunicarea interdisciplinară este esențială pentru un bun management al cazului și ar trebui să devină un model în rezolvarea oricărei patologii complexe, cum este și boala cronică de rinichi. Aceasta a fost una dintre principalele concluzii ale comunicărilor științifice incluse în programul Conferinței NefroCarDia.

Specialiștii prezenți la conferință au avut prilejul de a afla noutăți din domeniul managementului diabetului și afectării cardiovasculare, privite împreună sau separat, ca etiologie sau drept complicații, despre tratamentele moderne în oncologie, informații noi despre patologia endocrină, tulburările de somn și diferite alte subiecte extrem de interesante, care așteptau să fie dezbătute.

În domeniul medical trebuie să fii permanent informat, pentru că cercetările moderne aduc de multe ori schimbarea totală a unor diagnostice sau a tratamentelor recomandate, iar drept dovadă stau și studiile recent publicate și prezentate în cadrul conferinței, precum: DAPA-CKD, DAPA-HF, IRONMAN, EMPA-Kidney, FIDELITY sau STOPACEi trial.

În cadrul simpozionului „Comunicarea interdisciplinară: de la “renalism” la polipragmazie și tratamentul individualizat la pacientul dializat”, organizat cu susținerea companiei B. Braundr. Oana Schiller, medic primar nefrolog și medic șef al centrului de dializă Avitum din Timișoara, a vorbit despre boala cronică de rinichi cu complicațiile sale, despre acțiunile și analizele pe care ar trebui să le faci ca să o depistezi la timp și cât de important este să depistăm precoce această afecțiune. Dr. Schiller a discutat și despre ce înseamnă „renalism” adică celebrul „drob de sare” că poate i se întâmplă ceva unui pacient dializat, mai ales, dacă intervii terapeutic în vreun fel și care ar trebui să dispară. Intervenția sa a inclus și propuneri despre cum să comunicăm interdisciplinar pentru ca pacientul să fie în centrul atenției și să primească un tratament individualizat și a explicat de ce să nu îți (mai) fie teamă de dializă.

Boala de rinichi, indiferent că vorbim despre faza sa acută sau cea cronică, sau că este în stadiile sale incipiente sau avansate (predializă sau dializă), este printre cele mai des întâlnite exemple de patologie complexă din practica curentă.

Sesiunea extrem de atractivă organizată sub tema ”Hemodiafiltrarea – invitație la “polemici cordiale” a provocat specialiștii în nefrologie și nu numai, cu argumente pro și contra în alegerea tratamentului optim de hemodializă.  Profesor dr. Adrian Covic , prodecan al Universității de Medicină și Farmacie Gr. T. Popa din Iași, a evocat multitudinea de beneficii și dovezi care confirmă avantajele tratamentului prin hemodiafiltrare și care au ca efect în mod special reducerea riscului de mortalitate. Situată de partea cealaltă a polemicii, dr. Oana Schiller a evocat, în contrapartidă, beneficii și dovezi care confirmă avantajele tratamentului prin hemodializă convențională.

Concluzia principală a discuțiilor pro și contra a fost că abordarea optimă este alegerea tipului optim de tratament pentru pacientul potrivit. Dincolo de recomandările ghidurilor de tratament, de principiile medicinei bazate pe dovezi, trebuie să plecăm de la idee de bază, că nu există boli ci există bolnavi și tratăm pacientului din fața noastră. Gândirea clinică este indispensabilă pentru a lua cea mai bună decizie, iar abordarea modernă ne recomandă terapia personalizată pentru fiecare pacient.

Cele două sesiuni de comunicare științifică, parte din programul Conferinței NefroCarDia organizate în luna decembrie în Timișoara continuă acțiunile de educație, conștientizare și creșterea nivelului de informare cu privire la boala cronică de rinichi și efectele sale devastatoare asupra stării de sănătate pe care compania B.Braun le susține de aproape 10 de ani, începând din anul 2013.

Grupul german B.Braun, unul dintre cei mai importanți furnizori din lume în domeniul produselor medicale, o afacere de familie cu o experiență de peste 185 de ani, este prezent în România încă din anul 1998. Grupul B. Braun pune în 2004 bazele SC Avitum SRL, companie ce se orientează spre servicii specializate de dializă și care gestionează în acest moment 14 centre de îngrijire renală B.Braun distribuite la nivel național.