Un sistem de sănătate sustenabil are la bază prevenția. Aceasta presupune deopotrivă costuri mai mici pentru sistemul de sănătate şi o îmbunătăţire a calităţii vieţii şi a bunăstării întregii societăţi. Este părerea exprimată de Consilierul de Stat din cadrul Administrației Prezidențiale, Diana Păun, în cadrul unui interviu acordat portalului MedicalManager.ro.
”Preşedintele României şi-a asumat prevenţia ca prioritate naţională, iar în acest sens, am oferit la Palatul Cotroceni cadrul de dialog dedicat dezbaterilor pe tema creării unui amplu proiect național de educație în scopul prevenției. Prevenţia presupune atât responsabilizarea fiecăruia dintre noi, cu privire la menţinerea propriei sănătăţi, cât şi acţiuni concrete, la nivelul decidenţilor. La nivelul populaţiei, este nevoie de educaţie pentru sănătate, în scopul conştientizării importanței prevenției și adoptării unor comportamente și a unui stil de viață sănătos încă din copilărie, de campanii de informare, de informare corectă, bazată pe dovezi şi transmisă de profesionişti, pe canale de comunicare adecvate”.
În ceea ce privește modalitățile prin care țara noastră ar putea ajunge la nivelul mai avansat al altor tari, în materie de prevenție, Diana Păun a arătat că, în primul rând, este nevoie de o asumare la nivelul decidenţilor. ”Promovarea politicilor de sănătate cu accent pe prevenție trebuie să constituie o prioritate reală a sistemului de sănătate românesc, iar educaţia pentru sănătate reprezintă fundamentul unui astfel de demers. Primul eveniment realizat la Palatul Cotroceni pe această temă a avut drept finalitate un raport care se găseşte pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale şi care sintetizează concluziile experţilor prezenţi. Planul multianual integrat de promovare a sănătății și educației pentru sănătate, lansat în februarie 2016, la Palatul Cotroceni, în prezenţa Directorului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, doamna Zsuzsanna Jakab, şi a cărui valoare este recunoscută la nivel internaţional, este un instrument deosebit de util”, a explicat Consilierul de Stat.
Potrivit acesteia, concluziile Euro Health Consumer Index, cu privire la sistemul de sănătate din România, fac referire la structura învechită a asistenţei medicale, bazată pe asistenţa medicală spitalicească, recomandarea fiind aceea de restructurare a serviciilor de asistență medicală. ”Acest lucru nu se poate face fără o finanţare adecvată pentru medicina preventivă. Ediţia din 2018 atribuie ţării noastre un scor de 54 de puncte dintr-un maxim de 125 la categoria Prevenţie, ceea ce ne poziţionează pe ultimul loc, în rândul celor 35 de state incluse în analiză. Acesta ar fi un punct bun de pornire. Prioritizarea prevenţiei – prin educarea populaţiei în vederea menţinerii propriei sănătăţi şi prin alocări financiare mai mari pe zona medicinei primare – reprezintă calea spre un sistem de sănătate sustenabil”, a mai spus reprezentanta Administrației Prezidențiale.