Acesta a fost principalul semnal de alarmă tras de specialiștii prezenți la cea de-a zecea ediție a Orei pacientului RoDiabet, de joi 25 martie 2021.

Bolile cardiovasculare sunt printre cele mai frecvente și timpurii complicații în diabetul zaharat, de foarte multe ori riscul pentru boli cardiovasculare fiind deja crescut cu mult înaintea descoperirii diabetului. Bolile cardiovasculare reprezintă una dintre cele mai grave complicații ale diabetului și principala cauză de deces.

”Ce m-a frapat să descopăr la ultimele cercetări, a fost faptul că există foarte multe date potrivit cărora infarctul miocardic la pacienții cu diabet zaharat este în 80% dintre cazuri unul silențios, fără simptomatologia serioasă specifică. Iar acest lucru se întâmplă pentru că, de foarte multe ori pacientul cu diabet zaharat are și neuropatie asociată, iar componenta de mortalitatea asociată este mult mai mare. Diabetul zaharat provoacă o afectare a inimii, numită miocardiopatie diabetică, strâns corelată cu neuropatia diabetică”, a declarat Conf. Dr. Anca Pantea Stoian, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București în deschiderea lucrărilor webinarului RoDiabet de săptămâna trecută.

 

Dr. Daniela Stegaru Ora Pacientului RoDiabet

Principala lecție pe care dr. Daniela Stegaru de la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice ”Nicolae Păulescu” din București dorește ca persoanele cu diabet să o rețină este că: ”Nu e niciodată prea târziu să facem ceea ce trebuie. Asistăm la o adevărată epidemie de diabet: sunt atât de multe cazuri al nivel mondial și răspândite în toate țările lumii încât nu putem vorbi decât despre o epidemie în creștere. Este important să înțelegem că doar în echipă, medic – pacient, putem menține boala sub control și preveni apariția complicațiilor. În cele mai importante sunt acțiunile noastre de prevenție a complicațiilor diabetului zaharat și controlul a 5 factori esențiali: glicemia, tensiunea, lipidele, greutatea, funcția renală și să ne menținem statutul de nefumător”, a declarat Daniela Stegaru în cadrul întâlnirii Ora pacientului RoDiabet, ediția 10.

 

Șef lucrări dr. Ștefan Busnatu, medic cardiolog la Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar Arseni din București, dar și Tânăr ambasador al României în prevenția cardiacă (ESC / EAPC) a vorbit celor prezenți la webinarul Ora pacientului despre prevenția insuficienței cardiace la pacientul cu diabet zaharat.

Stefan Busnatu Medic Cardiolog

Insuficiența cardiacă este o boală în care inima nu mai este capabilă să pompeze suficient sau, în anumite situații, nu se umple bine cu sânge, ceea ce afectează circulația sângelui în tot corpul. ”În Europa circa 2% din populație este diagnoticată cu această afecțiune, iar cifrele urcă până la 4,7% din populația de peste 35 de ani din România. Țara noastră este așadar pe primul loc la numărul de cazuri de insuficiență cardiacă, anual fiind diagnosticate 25.000 de cazuri noi” a arătat Dr. Ștefan Busnatu în cadrul intervenției sale.

Evoluția clinică a pacienților cu insuficiență cardiacă și diabet zaharat este mult mai gravă, arată datele colectate de-a lungul anilor. 68% dintre pacienții diagnosticați cu diabet zaharat tip 2 prezintă, în primii 5 ani de la diagnosticare, o afecțiune a inimii care conduce frecvent la insuficiență cardiacă. Riscul de spitalizare este cu până la 50% mai mare la pacienții cu diabet zaharat și insuficiență cardiacă iar calitatea vieții pacienților scade foarte mult. Din acest motiv, prevenția este foarte importantă pentru a crește calitatea vieții, iar stilul de viață și nutriția ocupă aici un loc foarte important. Reducerea cantității de sare și grăsimi saturate din alimentație și trecerea la un regim care să includă fructe, legume și cereale integrale este un prim pas. Fumatul crește și el riscul de diabet zaharat și boli cardiace și ar trebui evitat, inclusiv și fumatul pasiv”, susține dr. Ștefan Busnatu în intervenția sa.

Prevenția insuficienței cardiace la pacientul cu diabet zaharat tip 2 poate poate fi realizată prin două căi: prevenția non-farmacologică (ce ține de stilul de viață) și cea farmacologică (prin medicamente noi care pot contribui la prevenția insuficienței cardiace în diabetul zaharat tip 2).

Un alt aspect important pentru un management optim al  diabetului zaharat tip 2 este comunicarea constantă între medicul diabetolog și cel cardiolog. Doar așa pacientul are tratamentul potrivit, la momentul potrivit.

Dacă este să vorbim despre prevenția non-farmacologică și lucrurile bune pe care ar trebui să le facem, atunci trebuie să spunem că ”activitatea fizică este foarte importantă pentru sănătatea unui pacient cu diabet și boli cardiovasculare, deoarece antrenamentul aerobic și cel de rezistență îmbunătățesc acțiunea insulinei, controlul glicemiei și nivelul de lipide (grăsimi) din sânge. Exercițiile fizice ajung să reducă hemoglobina glicozilată și ați putea să controlați astfel nivelul glicemiei din sânge”, a arătat dr. Busnatu în continuarea intervenției sale.

Despre Ora Pacientului RoDiabet

Este o inițiativă a Platformei RoDiabet dezvoltată din mai 2020 cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare România,Alphega Farmacie, Astra Zeneca, Boehringer Ingelheim, Dahna, Liamed, Regina Maria, Novo Nordisk. 

Întâlnirile lunare RoDiabet Ora Pacientului sunt dedicate tuturor persoanelor care trăiesc cu diabet și familiilor acestora, abordând teme care să ușureze gestionarea acestei maladii și care să răspundă întrebărilor persoanelor cu diabet, precum: gestionarea corectă a diabetul în timpul pandemiei și pregătirea de ieșirea din izolare, ce este și cum controlăm hipoglicemia, obezitatea și diabetul, piciorul diabetic sau tehnologii și aplicații în sprijinul persoanelor cu diabet. Următoarea întâlnire Ora Pacientului va avea loc în 29 aprilie 2021 și va fi dedicată ”Nutriției pacientului cu diabet zaharat”.

RoDiabet este o comunitate administrată de Oameni și Companii. Oameni și Companii  oferă soluții de marketing utilizând un ecositem inovator de 30 platforme digitale proprii și +100 comunități business și profesionale, administrate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.