Rețeaua de sănătate REGINA MARIA, liderul calității medicale în România, sprijină accesul echitabil la o educație de calitate pentru copiii din medii vulnerabile și continuă susținerea strategică a Teach for Romania, prin extinderea parteneriatului strategic cu încă trei ani și cu investiții de 2,5 milioane de lei. Acest pas reprezintă o continuare a colaborării începute în 2018, care implică nu doar finanțarea proiectelor fundației, ci și acordarea de consultanță strategică de management, precum și servicii medicale gratuite oferite copiilor din comunitățile vulnerabile în care Teach for Romania își desfășoară activitatea. Valoarea totală a investițiilor Regina Maria în proiecte de educație derulate alături de Teach for România se apropie de 6 milioane de lei.

Parteneriatul răspunde nevoii acute de creștere a calității educației publice, în special din școlile din mediul rural și peri-urban, în contextul în care România este țara europeană cu cea mai mare inechitate în învățământ. Venitul părinților este foarte strâns corelat cu rezultatele academice ale copiilor și, mai mult, diagnosticul actualizat de țară publicat de Banca Mondială în 2023 arată că performanța generală a sistemului de învățământ se situează la un nivel îngrijorător. În țara noastră, 1 din 5 copii din mediul rural abandonează școala, jumătate din copiii de 15 ani suferă de analfabetism funcțional, iar jumătate din copiii care termină clasa a 4-a în mediul rural au probleme să scrie și să citească.

”Sistemul de sănătate și cel de educație reprezintă fundamentul oricărei societăți. E necesar ca ambele să beneficieze de investiții susținute și de o viziune strategică pe termen lung, care să susțină formarea unor generații informate și responsabile. O societate educată este o societate sănătoasă. După ani de investiții susținute în sistemul medical românesc, ne dorim să vedem în România și o educație sănătoasă, la care să aibă acces orice copil, indiferent de mediul din care provine. Tocmai de aceea, suntem de mulți ani un susținător al Teach for Romania, iar prin noul parteneriat multianual încheiat până în anul 2026, reiterăm angajamentul nostru față de creșterea calității actului educațional din România”, a declarat Fady Chreih, CEO REGINA MARIA.

Cu ajutorul REGINA MARIA, Teach for Romania va crește semnificativ numărul de copii din medii vulnerabile și cu risc de abandon școlar cu care va lucra în mod direct, ajungând la 22,000 de copii la finalul anului 2024, 34,000 de copii la finalul lui 2025, respectiv 42,000 de copii la finalul lui 2026. Nu în ultimul rând, parteneriatul multianual încheiat cu REGINA MARIA va permite organizației să investească în extinderea la nivel național a programului Teach for Romania și să consolideze bazele celui de-al doilea birou regional Teach for Romania de la Timișoara.

”Prin parteneriatul cu REGINA MARIA, urmărim să  recrutăm, formăm și plasăm cel puțin 10% din următoarele 3 generații anuale de profesori (minim 10 profesori anual), obiectivul nostru final fiind extinderea acoperirii geografice a programului Teach for Romania la nivel național. Mai mult decât atât, contribuția REGINA MARIA ne va permite să creștem semnificativ numărul copiilor cu care lucrăm în mod direct și să extindem rețeaua de școli Teach for Romania. Împreună, facem un pas important spre obiectivul pe care ni l-am propus pentru următorii 10 ani: să ajungem la 10% din profesorii României care predau în medii vulnerabile și să avem impact în viața a 25% din copiii români aflați în risc socio-educațional ridicat”, a declarat Iuliana Pielmuș, CEO Teach for Romania.

În plus față de investiția financiară, sprijinul rețelei de sănătate include și servicii medicale gratuite oferite copiilor din comunitățile vulnerabile în care Teach for Romania își desfășoară activitatea.

Astfel, investiția în educație continuă să fie dublată de o implicare directă a medicilor, asistentelor și membrilor din zona operațională și administrativă a rețelei, care sunt voluntari în cadrul proiectului ”Caravana de Sănătate”. Prin intermediul acestui program, peste 700 de copii din comunitățile defavorizate în care activează Teach for Romania au beneficiat de servicii medicale gratuite, în valoare de aproximativ 1 milion de lei până în prezent.