O echipă entuziastă, formată din doi medici rezidenți diabetologi și un inginer biomedical, și-a propus să ducă cu un pas înainte inovația în sistemul medical, în cadrul oferit de primul hub de inovație în tehnologii medicale din România, BIOdyssey.

Cei doi medici rezidenți, Sabina Ioana Poenar, de la Spitalul Județean de Urgențe Brașov și Roxana Fărcaș, de la Spitalul Județean de Urgențe Târgu-Mureș, alături de Elena Paraschiv, inginer biomedical și doctorand în cadrul Universității Politehnica București, s-au implicat într-un proiect inovator privind diabetul zaharat, o problemă majoră de sănătate publică, cu tot mai multe cazuri noi descoperite pe zi ce trece, afectând toate vârstele.

„În acest moment suntem în faza de identificare a problemelor și nevoilor principale ale pacienților cu diabet zaharat. Din acest motiv, am creat un chestionar online care sperăm să ajungă la cât mai mulți oameni, pentru a putea  fi cat mai specifici și pentru a putea aduna cât mai multe informații referitoare la nevoile acestora. Scopul nostru este crearea unei platforme/aplicații care să întâmpine o parte din aceste probleme”, explică Sabina Ioana Poenar pentru portalul RoDiabet.ro.

Datele colectate sunt cu caracter anonim, nu permit identificarea celui care a răspuns la chestionar. Răspunsurile vor fi analizate doar de echipa amintită și vor ajuta la generarea unor statistici cu privire la principalele probleme și nevoi alea pacienților cu diabet. De asemenea, pe baza răspunsurilor colectate, medici doresc să vadă nivelul de educație medicală, complianța la noile tehnologii și ce fel de soluții și-ar dori pacienții sa fie puse în practică.

“Pentru a putea ajunge la cât mai mulți pacienți, am început prin identificarea comunităților de diabet de pe platformele din mediul online și a reprezentanților acestor comunități. De asemenea, în cadrul practicii clinice comunicăm cu pacienții cu diabet si familiile lor”, conchide Sabina Ioana Poenar.

Chetionarul online poate fi completat aici