Pentru persoanele care ajung sa sufere de obezitate morbida, chirurgia bariatrica pare a fi singura solutie de a pierde kilogramele care le pun sanatatea in pericol. Insa povestea lui Ionut, pacient al clinicii Smart Nutrition, este un exemplu ca se poate si altfel. Cu perseverenta, motivatie si cu un program de nutritie adecvat, el a reusit sa slabeasca 80 de kilograme doar din alimentatie, fara sa apeleze la ajutorul chirurgului.

In varsta de 26 de ani, Ionut Sandru s-a confruntat dintotdeauna cu probleme de greutate. Cand a venit in clinica Smart Nutrition, in 2019, avea 176 de kg si un indice de masa corporala (IMC) de 51,4, ce il clasa in categoria de obezitate morbida – afectiune frecvent asociata cu complicatii respiratorii, boli cardiovasculare, diabet zaharat si chiar cancer. Consumul sau zilnic era de circa 3.500 de calorii, provenite in mare parte din carbohidrati.

„Simteam ca viata mea era influentata pe toate planurile de kilogramele in plus. Motivele pentru care mi-am dorit sa scad in greutate au fost sa imi pot gasi haine in magazinele normale, sa am o viata sociala mai activa, sa interactionez mai usor cu diverse persoane si, de asemenea, sa pot sa ma implic mai mult in activitati fizice”, afirma Ionut.

Obezitatea tratata multidisciplinar, prin cele mai noi protocoale medicale

In clinica, Ionut a beneficiat de un tratament multidisciplinar, similar celor mai noi protocoale aplicate in Uniunea Europeana si in Statele Unite. Aceasta abordare implica o echipa formata atat din medicul specialist in nutritie, diabet si boli metabolice, cat si din pneumolog, endocrinolog, psiholog si psihiatru, in functie de nevoile pacientului, pentru a crea fiecarui pacient un program personalizat de interventie nutritionala.

Parcursul sau spre noul stil de viata sanatos a inceput cu un jurnal alimentar, completat timp de o saptamana, cu ajutorul caruia nutritionistul i-a analizat aportul de macro si micronutrienti din alimentatie si obiceiurile care au dus la cresterea in greutate.

A urmat o serie de investigatii medicale, esentiale medicului pentru a evalua efectele obezitatii asupra organismului si numarul de calorii necesar pentru modificarea greutatii. Cu echipamentele de ultima generatie disponibile in clinica, lui Ionut i s-au efectuat: analiza compozitiei corporale, masurarea ratei metabolice de repaus, precum si o investigatie a sindromului de apnee in somn, pe baza careia medicul pneumolog cu competenta in somnologie i-a recomandat tratamentul corespunzator.

Dupa investigatii si analiza nutritionala, medicul nutritionist i-a alcatuit ulterior un plan de nutritie personalizat, tinand cont de preferintele sale alimentare, programul zilnic si sursele de mancare la indemana, astfel incat pacientul sa se incadreze in numarul de calorii calculat pentru scaderea in greutate.

„Mi-a fost foarte usor sa tin dieta sub indrumarea doctorului nutritionist, deoarece nu este ca una standard, ci practic e un regim alimentar sanatos, destul de permisiv. Este o alimentatie bazata mai mult pe mancare gatita, mi-a fost foarte usor sa gasesc produsele recomandate in orice restaurant sau supermarket. Practic la clinica inveti cum sa mananci si stiind cum sa iti alegi alimentele, automat ai un regim sanatos, care te va ajuta sa slabesti”, adauga Ionut.

Beneficiile aduse de scaderea in greutate

Scaderea in greutate a avut un impact pozitiv in toate aspectele vietii sale. Primele bucurii au fost uimirea celor care il cunosc, dar si usurinta de a-si gasi haine pe placul lui, in magazine, lucrul pe care si-l dorea cel mai mult la inceputul dietei. Pe plan profesional, noul aspect si tinuta eleganta l-au ajutat sa avanseze la locul de munca, pe o pozitie care implica si deplasari de business. Schimbarile nu s-au lasat asteptate nici in viata personala. Pierderea kilogramelor i-a oferit increderea sa inceapa o relatie, iar de curand el si partenera lui au facut urmatorul pas si s-au logodit.

Sa slabesti 75 de kilograme din alimentatie nu este o exceptie, este ceva posibil, iar Ionut este unul dintre pacientii nostri care ne-au dovedit ca daca iti doresti, iti poti atinge obiectivul. In clinica Smart Nutrition, pacientii au avantajul unei abordari multidisciplinare a obezitatii si problemelor de nutritie, care acopera toate etapele implicate in alcatuirea unui program echilibrat si eficient de slabit”, spune dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice, doctor in medicina, certificat de Federatia Mondiala a Obezitatii.

Despre Smart Nutrition:

Smart Nutrition este o clinica medicala dotata cu echipamente performante, unde o echipa multidisciplinara de specialisti cu experienta si inalta pregatire aplica un tratament personalizat pacientilor cu probleme de alimentatie si greutate, adulti si copii. Serviciile clinicii includ de la consultatii de nutritie si diabet, analize si investigatii de metabolism, la endocrinologie, pneumologie (inclusiv tratarea sindromului de apnee in somn), psihoterapie si consultatii de psihiatrie. Pregatirea stiintifica de top a echipei asigurata prin titlurile de Doctor in Medicina si Nutritie si certificarile internationale in domeniu sunt garantii ale calitatii serviciilor medicale. La acestea se adauga lucrarile stiintifice publicate, studiile de cercetare si certificarile oferite de Federatia Mondiala a Obezitatii.