Riscul de a dezvolta o formă severă de COVID-19 și chiar deces este mult mai mare la persoanele cu diabet zaharat, dar care au și alte boli asociate, cum ar fi boli cardiovasculare, obezitate, complicații ale diabetului și alte boli cronice.
Fluctuațiile glicemice sunt, de asemenea, frecvente la pacienții cu COVID-19 și asociate cu rezultate mai puțin favorabile chiar și la persoanele fără diabet. Mai multe studii au raportat recent că diabetul cu debut nou este asociat cu COVID-19.
Acest fenomen de declanșare a diabetului a fost observat anterior și la alte infecții virale și boli acute.
Mecanismele exacte pentru diabetul nou diagnosticat la persoanele cu COVID-19 nu sunt cunoscute, dar este probabil ca o serie de procese complexe interconectate să fie implicate, inclusiv diabetul nediagnosticat anterior, hiperglicemia cauzată de stres, hiperglicemia indusă de steroizi și efectele directe sau indirecte a sindromului respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2) pe celula β.
Specialiștii spun că este nevoie urgentă de cercetări pentru a ajuta la ghidarea căilor de management pentru acești pacienți. Având în vedere mortalitatea este crescută la persoanele ce sunt diagnosticate cu diabet după infectarea cu covid-19, protocoalele spitalicești ar trebui să includă metode pentru a recunoaște și gestiona hiperglicemia acută, inclusiv cetoacidoza diabetică.
Nu se știe dacă diabetul cu debut nou poate să rămână permanent, deoarece urmărirea pe termen lung a acestor pacienți este limitată. Vor fi necesare studii prospective ale metabolismului în contextul COVID-19 postacut pentru a înțelege etiologia, prognosticul și oportunitățile de tratament.
Este nevoie de mai multe cercetări pentru a demonstra clar, dincolo de dovezile actuale, că Covid-19 declanşează diabetul la scară largă.
Materialul integral pe: https://care.diabetesjournals.org/content/early/2021/10/07/dc21-1318