Numărul cazurilor noi de diabet zaharat a crescut în perioada pandemiei de COVID-19. Unele persoane care s-au îmbolnăvit de COVID-19 au făcut și diabet zaharat. În ce măsură infecția cu SARS-COV-2 precum și terapiile pentru COVID-19 presupun un risc de diabet, ce trebuie să facă aceste persoane de acum încolo oferă mai multe detalii prof. univ. dr. Gabriela Radulian, președintele Societății de Neuropatie Diabetică.

Virusul SARS CoV-2 se poate localiza și la nivelul celulelor betapancreatice astfel încât asociază modificări la nivel secretor, ceea ce înseamnă că numai prezența SARS CoV-2 înseamnă totodată și un risc de apariție a diabetului zaharat, mai ales la acele persoane aflate la risc de diabet, chiar dacă erau anterior asimptomatice, este opinia prof. univ. dr. Gabriela Radulian, președintele Societății de Neuropatie Diabetică.

,,Numărul cazurilor noi diagnosticate cu diabet zaharat a fost mult mai mare pe parcursul anului 2020 și pe parcursul acestui an, dar totodată trebuie să ținem cont că și cei cu diagnostic anterior de diabet zaharat au înregistrat valori glicemice mult mai mari, pe de o parte datorită infecției, pe de altă parte, tratamentului cu dexametazonă, lucru care a generat dezechilibru metabolic major și apariția mult mai frecvent a complicațiilor cronice ale diabetului”, a declarat prof. univ. dr. Gabriela Radulian.

 

Articol integral 360medical.ro