Obezitatea este una dintre problemele de sănătate publică cele mai vizibile, dar cele mai neglijate de astăzi, care cucerește multe părți ale lumii, spune Prof. Dr. Doina Catrinoiu, medic șef la Clinica medicală 1 din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” din Constanța.
”Este o afecțiune complexă, cu dimensiuni sociale și psihologice grave, care afectează practic toate vârstele și grupurile socioeconomice și amenință să copleșească atât țările dezvoltate, cât și țările în curs de dezvoltare, si dacă nu se iau măsuri imediate, milioane de oameni vor suferi de o serie de tulburări grave de sănătate diabet zaharat, boli cardiovasculare, hipertensiune arterială și accident vascular cerebral și anumite forme de cancer. Consecințele sale asupra sănătății variază de la risc crescut de deces prematur la afecțiuni cronice grave care reduc calitatea vieții”, avertizează Prof. dr. Doina Catrinoiu, cadru didactic la Facultatea de Medicină din cadrul Universității ”Ovidius” din Constanța, într-un mesaj special adresat cu ocazia Zilei Mondiale a Obezității.
Prof. Dr. Doina Catrinoiu atrage atenția că informațiile contradictorii din mass-media despre ceea ce oamenii ar trebui și nu ar trebui să mănânce, oferind soluții miraculoase, nu fac decât să creeze confuzii și îndepărtează populația de măsurile eficiente ce se referă la modificarea stilului de viață.
“Obezitatea poate fi cea mai grea problemă socială cu care ne-am confruntat vreodată. Mesajul despre ce inseamna sa mananci sanatos este mai complicat decât mesajele altor campanii de sănătate. Recomandările pentru prevenirea bolilor legate de tutun sunt destul de simple: nu fumați. Dar având în vedere că „nu mânca” nu este o opțiune, nu există o recomandare atât de concisă pentru ceea ce trebuie facut pentru a castiga o batalie grea, asa cum este lupta cu kilogramele. Excesului de greutate este legat de o mulțime de factori culturali, economici și de mediu, si de aceea accentul trebuie să fie pus pe soluții de mediu și politici, mai degrabă decât pe schimbarea comportamentului individual”.
Reputatul specialist diabetolog consideră că obezitatea nu cunoaște granițe și de aceea promovarea investițiilor și inovației în sănătate și dezvoltarea unor sisteme de sănătate puternice și rezistente, sunt cele care pot schimba traiectoria obezității în lume. “Noi, medicii, suntem parte integrantă a acestor strategii și avem o misiune dificilă, dar extrem de importantă în prevenția obezității. Avem această responsabilitate de a oferi generațiilor viitoare o altfel de viață”, concluzionează Prof. Dr. Doina Catrinoiu.
Ziua Mondială a Obezității
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) marchează Ziua Mondială a Obezității în fiecare an pe data de 4 martie cu scopul de creștere a gradului de conștientizare și a educării cu privire la obezitate, la nivel mondial.
Tema Zilei Mondiale a Obezității 2023 este: Schimbarea perspectivelor! Să acționăm azi!
Obezitatea este una dintre cele mai mari provocări ale sistemelor de sănătate la nivel global. Potrivit OMS – Organizației Mondiale a Sănătății, în cazul în care nu vor fi luate măsuri eficiente pentru prevenire şi tratament, după anul 2025 mai mult de 50% din populaţia lumii va fi obeză.