Nu există o singură regulă care să se aplice tuturor, însă pierderea în greutate în mod sigur și cu rezultate de durată într-un ritm de 0,5 până la 1kg pe săptămână înseamnă reducerea aportului caloric cu aproximativ 600 de calorii pe zi. Pentru majoritatea bărbaților acest lucru înseamnă maxim 1900 de calorii pe zi, iar pentru majoritatea femeilor maxim 1400 de calorii pe zi. Însă ce ne îngrașă și ne face să ajungem supraponderali și apoi obezi?
De multă vreme se discută despre rolul macronutrienților în creșterea în greutate. Așa s-a ajuns la recomandarea de reducere a aportului de grăsimi în alimentație, iar, mai nou, la reducerea aportului de carbohidrați. Însă noile studii încep să vorbească despre calitatea alimentelor consumate ca fiidn responsabilă pentru creșterea alarmantă în greutate a populației.
În unele studii realizate sub control strict s-a observat că modelul carbohidrați-insulină nu rezistă la testări științifice riguroase. Adică reducerea aportului de carbohidrați nu ar contribui la pierderea în greutate, așa cum este acceptat pe scară largă.
De fapt, studiile au demonstrat că persoane diferite obțin rezultate diferite. Unele pierd în greutate cu o dietă săracă în grăsimi, în timp ce consumă mulți carbohidrați, altele dimpotrivă. De aceea cercetătorii au început să se uite la calitate ca suspect principal în creșterea în greutate.
Obezitatea a crescut odată cu consumul de alimente ultraprocesate. Un alt studiu, care a urmărit în mod specific acest lucru, a demonstrat că în numai 2 săptămâni consumul de mâncare ultraprocesată a cauzat creșteri semnificative în greutate, comparativ cu consumul de alimente neprocesate.
Însă aceste rezultate creează mai multe întrebări, decât răspunsuri. Ce anume se încadrează în definiția alimentelor ultraprocesate? Care sunt, cu adevărat, rezultatele pe termen lung în privința calității acestor alimente? Mâncarea pe care o consumăm este complexă, iar odată cu marea varietate a alimentelor vine și marea varietate a dietelor. O persoană poate mânca sănătos într-o multitudine de feluri, ceea ce înseamnă că mai avem încă multe de învățat despre factorii din alimentație și din dietele noastre, care provoacă obezitate.