Prof. Dr. Maria Moța, medic primar diabet, nutriție, boli de metabolism și medicina internă arată că World Obesity Federation anunță creșterea alarmantă a obezității la nivel mondial, atât la adulți cât și la copii, iar România nu face excepție.

Tema anunțată este LetsTalkAboutObesity – să vorbim despre obezitate. Și putem vorbi, studiind World Obesity Atlas 2023, publicat cu acest prilej. România este menționată printre țările care au o creștere anuală înaltă a obezității la adult în perioada 2020-2035 (2,1%), până în anul 2035 anticipându-se o creștere la 35% a adulților cu obezitate. Se anticipează o creștere anuală foarte mare și a obezității la copii, de 5,6% în perioada 2020-2035”, spune președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli de metabolism din perioada 2012-2015.

Prof. Dr. Maria Moța arată că a anticipat semnalarea unei alerte privind obezitatea prin participarea la un eveniment științific de înalt nivel, organizat la București de Asociația de prevenție prin stil de viață. “La acest eveniment au participat personalități ale lumii medicale românești, dar și internaționale, dintre care merită amintit prof. Jeffery Mechanick, din New York, care atrage atenția asupra necesității de a se adopta un stil de viață sănătos pentru a preveni obezitatea. Prof. Jeffery Mechanick o redenumește ca Adiposity Based Chronic Disease, cuprinzând în această denumire nu numai indicele de masă corporală ci și repartizarea țesutului adipos, dar și secreția de adipocitokine, cu rol patologic. Am vorbit așadar despre obezitate în alți termeni, am vorbit și despre prevenție și despre tratamentul acesteia”, conchide Prof. Dr. Maria Moța, membru în conducerea „European Society for Study of Diabetes – EASD” 2015-2018.

Despre Ziua Mondială a Obezității

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) marchează Ziua Mondială a Obezității în fiecare an pe data de 4 martie cu scopul de creștere a gradului de conștientizare și a educării cu privire la obezitate, la nivel mondial.Tema Zilei Mondiale a Obezității 2023 este: Schimbarea perspectivelor! Să acționăm azi!

Obezitatea este una dintre cele mai mari provocări ale sistemelor de sănătate la nivel global. Potrivit OMS – Organizației Mondiale a Sănătății, în cazul în care nu vor fi luate măsuri eficiente pentru prevenire şi tratament, după anul 2025 mai mult de 50% din populaţia lumii va fi obeză.

Sursa cifrelor: Wordl Obesity Atlas 2023- https://www.worldobesity.org/resources/resource-library/world-obesity-atlas-2023.