Obezitatea și supraponderea reprezintă una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică, alarmantă în expansiune, o patologie cronică care a atins mai mult de jumătate din populația Romaniei, ne-a atras atenția Conf. Dr. Anca Pantea Stoian, Președintele Comisiei naționale de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, în mesajul transmis cu prilejul Zilei Mondiale a Obezității.

Obezitatea este placa turnantă a multor patologii, precum diabet zaharat, cancer, boală cardiovasculară, pulmonară sau gastro-intestinală și factor de risc pentru degradarea calității vieții” a explicat medicul diabetolog.

Dar ultimii ani au adus progrese importante în gestionarea cazurilor de obezitate, în educația cu privire la impactul acestei patologii asupra societății și sistemelor de sănătate și în ceea ce privește tratamentul afecțiunii.

Vestea bună este ca în marea majoritate a cazurilor, obezitatea și supraponderea se pot trata eficient și chiar mai mult, pot fi combatute prin măsuri intensive de prevenție, care să angreneze atât specialiștii din domeniul medical, cât și societatea în întregul ei” a continuat conf. dr. Anca Pantea Stoian.

Progresele însă nu pot fi realizate fără educație. ”Educația și prevenția obezității este un efort comun al societății, care trebuie să se adreseze tuturor categoriilor de vârstă și care ar trebui să fie de azi, 4 martie, una din direcțiile prioritare de intervenție, la nivel național” a declarat diabetologul Anca Pantea Stoian.

Despre Ziua Mondială a Obezității

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) marchează Ziua Mondială a Obezității în fiecare an pe data de 4 martie cu scopul de creștere a gradului de conștientizare și a educării cu privire la obezitate, la nivel mondial. Tema Zilei Mondiale a Obezității 2023 este: Schimbarea perspectivelor! Să acționăm azi!

Obezitatea este una dintre cele mai mari provocări ale sistemelor de sănătate la nivel global. Potrivit OMS – Organizației Mondiale a Sănătății, în cazul în care nu vor fi luate măsuri eficiente pentru prevenire şi tratament, după anul 2025 mai mult de 50% din populaţia lumii va fi obeză.