doina catrinoiu ziua diabetului

Tema Zilei mondiale a diabetului pentru 2021-2023 este accesul pacientului la terapie. La 100 de ani de la descoperirea insulinei, există încă, din păcate, pacienți care nu pot beneficia de îngrijirea necesară. Dincolo de această problemă, astăzi trebuie să ne gândim împreună, noi medicii și pacienții noștri, ce avem de făcut pentru ca viața persoanelor cu diabet să fie cât mai bună.

Educația rămâne un pilon esențial și de aceea măsurile de implementare a unui stil de viață sănătos sunt foarte importante. Echipa de îngrijire are și ea un rol foarte important, mai ales dacă ținem cont de faptul că există terapii noi, cu impact asupra complicațiilor diabetului, iar în aceste condiții este necesar să inițiem medicația cât mai curând în evoluția bolii, pentru ca prevenția primară sau secundară să fie eficientă.

Nu în ultimul rând, eforturile noastre trebuie să fie concentrate pe acele persoane care au diabet, dar care nu sunt luate în evidență. Este important să convingem populația să se investigheze periodic, pentru că îngrijirea corespunzătoare poate asigura o viață normală, fără dizabilități consecutive diabetului.

14 noiembrie este o zi de aducere aminte, dar și de acțiune, pentru că sănătatea este bunul cel mai de preț pentru care trebuie să luptăm împreună. În această perioadă, mai mult decât oricând, este nevoie de solidaritate umană. Nu trebuie să renunțăm niciodată să luptăm pentru viață. Să încercăm să fim mai buni și să ne gândim cum să îi ajutăm pe cei din jurul nostru. Despre asta este vorba în ziua de 14 noiembrie.

„Fii bun de câte ori se poate. Şi întotdeauna se poate.” Dalai Lama

 

Mesaj transmis de prof. dr. Doina Catrinoiu de la Universitatea Ovidius din Constanța echipei RoDiabet, cu prilejul Zilei Mondiale de luptă împotriva Diabetului.