adrian covic ziua diabetului

Campania dedicată Zilei Mondiale a Diabetului este binevenită, prin prisma a cel puțin două aspecte. Primul, și cel mai important, este că diabetul e o boală frecventă, cu o incidență și prevalență în creștere. Diabetul este o boală  asociată obezității și modului nostru de viață sedentar și are, adesea, complicații cronice, fiind asociată cu hipertensiunea, cu boala de rinichi și cu alte tipuri de complicații vasculare.

Cel de-al doilea aspect este că un astfel de pacient cronic, cu numeroase probleme de sănătate, care afectează diferite organe și sisteme țintă precum inima, vase ale creierului și rinichi, nu are un acces imediat la servicii de sănătate, mai ales în contextul pandemiei. Pentru acești pacienți această campanie de educație și informare este binevenită, ca să se înțeleagă cât de important este să putem asigura un acces optim, rapid și vital la consultații și controale regulate, cât de importante sunt acestea pentru prevenirea complicațiilor și salvarea de vieți.

Este necesar screening-ul de rutină al eficacității terapeutice și complicațiilor diabetului

Efectuare imediată a acestor consultații, care nu pot fi făcute online, reprezintă o necesitate! O vizită făcută la un specialist, ce nu trebuie amânată sau interzisă din cauza pandemiei sau a accesului restricționat la îngriji medicale este esențială!

Acești pacienți cronici au nevoie nu doar de consultul unui specialist diabetolog, ci și de un specialist cardiolog, nefrolog și internist, de o echipă multidisciplinară. Este nevoie ca noi să le asigurăm un astfel de acces și un screening de rutină al eficacității terapeutice și al complicațiilor aduse de diabetul zaharat.

Cel de-al treilea element important este că, din fericire pentru pacienții cu diabet, în ultimii 5 ani au apărut o serie de medicamente ce se adresează complicațiilor cardiovasculare și renale ale diabetului, medicații extrem de eficiente, iar aici specific clasa inhibitorilor de SLGT2, ce modifică decisiv spectrul de complicații. Accesul redus la servicii de sănătate, la screening, la consulturi de specialitate nefrologice și cardiologice, pot să întârzie administrarea acestor medicamente, ce pot salva vieți.

Putem vorbi de o adevărată revoluție în diabet, pentru că numărul de pacienți care pot fi tratați în cabinetele dedicate diabetului este incredibil de mic, între 19 și 30 pacienți diabetici pe zi. Incidența crescută a numărului de cazuri ne obligă însă să evaluăm rapid pacienții care sunt eligibili, să le oferim acces la implementarea rapidă a unui tratament ce le poate salva viața.

Am pledat mereu pentru ideea că pacientul diabetic, deși se adresează cu prioritate cabinetelor de diabet, dar care sunt depășite de numărul de pacienți în condițiile actuale, mai ales pacienții cu diabet de tip 2, ar trebui încurajați să se adreseze oricărui medic internist, și mai ales cabinetelor de medicină de familie și celor de nefrologie și cardiologie, iar în felul acesta se pot reduce o serie de amânări nejustificate.

Este o campanie extrem de binevenită, salutară și este o urgență de sănătate publică!”

 

Acesta este mesajul transmis echipei RoDiabet de Prof. dr. Adrian Covic de la Universitatea de Medicină și Farmacie Gr. T. Popa din Iași, cu prilejul Zilei Mondiale de luptă împotriva diabetului din 2021.