„Să ai curaj să semnalezi boala înainte de a apărea și a deveni incurabilă. Pare piesa lipsă din acest puzzle al prevenției diabetului.

Să ai curajul să acționezi, să te adresezi factorilor cauzali, astfel încât să îi iei toate armele bolii, să nu mai aibă puterea să atace corpul.

Cum? Oferind:

  •  acces la educație medicală și nutrițională, pentru că atunci când nu știi cu cine/ce te confrunți, nu știi nici cum să te aperi.
  •   acces la alimente nutritive, pentru că avem nevoie de mai mult decât recomandări nutriționale care devin vorbe goale atunci când nu pot fi aplicate la nivelul populației.
  •  acces la spații sigure destinate activității, sigure, schimbarea paradigmei că activitatea fizică ar însemna sport, sală, echipamente costisitoare.
  • acces la îngrijiri medicale ce vizează atât prevenția, cât și tratamentul eficient al bolii.

Azi celebrăm la unison Ziua Mondială a Diabetului, care marchează încă un pas înainte spre recunoașterea afecțiunii și conștientizarea măsurilor de prevenție.

Ne aduce mai aprope de soluții pentru problemele emergente, reale, cu care persoanele cu diabet și aparținătorii se confruntă.

Ne încurajează să fim mai vocali, mai pregătiți, să vă fim alături în viața cu diabet.

Vă doresc sănătate și să găsiți curajul de a folosi timpul în favoarea voastră, să preveniți atât diabetul, cât și complicațiile lui.”

Mesajul transmis de  Mihaelei Acasandrei, Nutriționist-dietetician educator în diabet și specialist în managementul obezității cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului 2021.