Cu ocazia sesiunii speciale dedicate diabetului zaharat, desfășurată în cadrul Conferinței Naționale de Management Medical Modern în Spitale Publice (Poiana Brașov, 10-12 mai), Prof. Univ. Dr. Dan Gaiță, Coordonator Național de Prevenție Cardiovasculară (Societatea Româna de Cardiologie) a pledat pentru continuarea colaborării între medicii specialiști cardiologi și cei diabetologi, pentru o mai bună prevenție a complicațiilor cardiovasculare în rândul pacienților cu diabet zaharat.

Plecând de la faptul că nu doar vârsta este un factor de risc cardiovascular, ci mai ales durata expunerii la risc și gradul de mărime a riscului, prevenția înseamnă depistare și tratament precoce, adică exact ceea ce încearcă medicii cardiologi și cei diabetologi printr-o serie de abordări comune, în principal prin stabilirea unor criterii clare de diagnostic precoce și ulterior de consens privind tratamentele moderne indicate pentru fiecare categorie de risc în parte (vezi experiența acumulată în multiplele întâlniri și dezbateri comune – de menționat că Expert Meeting-ul CardioDiab, inițiat în 2007 a ajuns la ediția anuală numărul 13!)

“Bolile cardiovasculare sunt în continuare principala problemă de sănătate în România, în condițiile în care complicațiile aterosclerozei (în principal infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral)  curmă zilnic prematur viața a câtorva zeci de români. Și asta în ciuda faptului că aproximativ 80% din complicațiile aterosclerozei sunt prevenibile! În condițiile în care cel puțin o treime dintre aceștia au disglicemie,  adeseori necunoscută, sau neluată suficient în seamă de către pacient ” …. spunea Prof. Univ. Dr. Dan Gaiță.

“Ateroscleroza este atât de frecventă la vârsta adultă încât îi afectează și pe cei care nu au valori mari ale colesterolului sanguin, ale tensiunii arteriale sau ale greutății corporale   – deci cu atât mai mult trebuie să îi depistăm și să tratăm precoce pe cei care au tulburări ale metabolismului glucidic. Pentru că ateroscleroza este de departe principala cauză de deces la pacientul cu diabet zaharat! “, a concluzionat  Prof. Univ. Dr. Dan Gaiță.