Principalele riscuri de apariție sau agravare a afecțiunilor renale la persoanele diagnosticate cu diabet zaharat sunt legate tocmai de lipsa de control eficient a diabetului, în opinia Prof. Dr. Adrian Covic, Director, Centrul de Nefrologie Clinică și de Dializă și Transplant, Iași și Prorector al Universității de Medicină și Farmacie “Gr. T. Popa”, tot din Iași.
”Diabetul zaharat trebuie optim ținut sub control, din punct de vedere al controlului glicemic. Să nu uităm că, mai ales la diabetul de tip 2, principalele complicații ce pot apărea sunt dislipidemia și obezitatea. Trebuie găsită combinația optimă pentru a fi menținut controlul glicemiei à jeun (pe nemâncate), hemoglobina glicată, controlul greutății și controlul dislipidemiei. (…) Pașii necesari de urmat, în prevenția afecțiunilor renale la acești pacienți sunt: controlul optim al diabetului, controlul tensiunii arteriale, un consult nefrologic și unele medicații specifice, care merită luate în considerare”, a explicat Prof. Dr. Adrian Covic, într-un interviu pentru platforma RoDiabet.
Importanța controlului tensiunii arteriale
”La acest capitol, au apărut date noi, care încep să sugereze că noua clasă de antidiabetice orale, mai exact, inhibitorii de SLGT2, sunt nefroprotectori de sine stătători. A doua direcție este cea de control a tensiunii arteriale, iar aici remarc asocierea frecventă a diabetului cu hipertensiunea arterială nu foarte bine gestionată și este esențial ca tensiunea arterială să fie controlată optim, mai ales, dacă există proteinurie, la o țintă de 125-130 și cu medicație potrivită. De aceea, pacientul cu diabet trebuie văzut clar de un nefrolog, deoarece trebuie rezolvată o serie întreagă de probleme pe care aceștia le au, cum ar fi asocierea cu hiperuricemia, fumatul, sedentarismul, sindrom anemic și există posiblitatea ca boala de rinichi să nu fie neapărat asociată diabetului, ci să fie etichetată ca nefropatie diabetică, dar, de fapt, să aibă o altă natură și, de aceea, nefrologul are un rol precis”, a mai spus specialistul.
Disfuncția renală, rol decisiv în evoluția diabetului
”Funcția renală nu joacă niciun rol în evoluția diabetului, în schimb disfuncția renală joacă un rol decisiv, legat de complicațiile apărute la pacientul diabetic, și anume, disfuncția renală, iar, din moment ce apare, determină modularea negativă a unor alte complicații diabetice și, inclusiv, răspunsul la o serie întreagă de tratamente. În momentul apariției acestei complicații, se impune ajustarea unor medicamente. Deși nu contribuie per se la diabet, este decisivă în managementul pacientului cu diabet zaharat”, a arătat Prof. Dr. Adrian Covic.
În opinia acestuia, fundamental pentru un pacient cu diabet este consultul în ambulator, precis și regulat, iar ambulatorul ar trebui să fie un unul integrat, în care să fie prezente mai multe specialități: medicină internă, nefrologie, neurologie, oftalmologie și cardiologie.