Producătorii de iaurt din Statele Unite vor putea trece pe etichetă mențiunea că iaurtul poate reduce riscul de diabet de tip 2, în urma unei decizii a Food and Drug Administration (FDA).

Oficialii FDA și-au anunțat decizia la începutul acestei luni de a permite producătorilor să facă aceste afirmații despre iaurt, atâta timp cât declarațiile îndeplinesc anumite condiții.

„U.S. Food and Drug Administration (FDA) a anunțat că nu intenționează să se opună utilizării anumitor mențiuni de sănătate calificate privind consumul de iaurt și riscul redus de diabet de tip 2, cu condiția ca mențiunile să fie formulate astfel pentru a nu induce în eroare consumatorii”, au declarat oficialii agenției într-o declarație.

„O mențiune calificată este susținută de dovezi științifice, dar nu îndeplinește standardul mai riguros de „acord științific semnificativ” necesar pentru o mențiune de sănătate autorizată. Există unele dovezi credibile care susțin o relație între consumul de iaurt și riscul redus de diabet de tip 2, dar aceste dovezi sunt limitate”, au adăugat oficialii agenției.

Ca parte a deciziei FDA, 2 căni sau 3 porții de iaurt pe săptămână este considerată a fi cantitatea minimă de iaurt care trebuie consumată pentru a îndeplini mențiunea de sănătate calificată.

Decizia FDA a fost primită cu răspunsuri mixte în rândul experților.

Deși pot înțelege de ce FDA a permis acest lucru, sunt îngrijorat de modul în care consumatorii vor interpreta afirmațiile și de modul în care companiile vor profita de ele prin marketing”, a declarat dr. Marilyn Tan, endocrinolog la Universitatea Stanford din California. „Deși ar putea exista unele dovezi limitate, motiv pentru care FDA o permite ca „afirmație de sănătate calificată”, aceasta poate fi confuză pentru consumatorul mediu. Consumatorul obișnuit nu este conștient de diferitele niveluri de dovezi științifice și cum să interpreteze diferite studii științifice (adică să identifice dacă există părtiniri, dacă este un studiu suficient de amplu, dacă este un studiu bine conceput)”, a adăugat Tan.

Decizia FDA vine în urma unei petiții a producătorului de alimente și băuturi Danone North America.

Petiția a solicitat FDA să revizuiască mențiunile de sănătate care ar putea fi utilizate pe etichetele tuturor tipurilor de iaurt care îndeplinesc definiția FDA, inclusiv iaurt cu conținut scăzut de grăsimi și fără grăsimi.

 

Zaharurile adăugate în iaurt pot fi problematice

În timp ce FDA a aprobat utilizarea a două mențiuni specifice de sănătate calificate, agenția și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la impactul zaharurilor adăugate, găsite în unele iaurturi.

„Dovezile științifice credibile au descoperit o asociere semnificativă statistic între riscul redus de diabet de tip 2 și iaurt ca aliment, indiferent de conținutul de grăsimi sau zahăr. Cu toate acestea, suntem îngrijorați de faptul că utilizarea unei mențiuni de sănătate calificate pentru iaurturile care conțin o cantitate semnificativă de zaharuri adăugate ar putea contribui cu calorii goale în dietă”, au scris oficialii agenției în răspunsul său la petiția depusă.

„Ghidurile dietetice elaborate de către SUA 2020-2025 recomandă limitarea zaharurilor adăugate la mai puțin de 10% din caloriile totale și rețineți că zaharurile adăugate reprezintă în medie aproape 270 de calorii, sau mai mult de 13% din totalul de calorii pe zi” au adăugat oficialii agenției. „Având în vedere că americanii depășesc limitele recomandate pentru zaharurile adăugate, iar unele iaurturi de pe piață au un conținut ridicat de zaharuri adăugate, FDA încurajează să se analizeze cu atenție dacă să se folosească mențiunea pentru produsele care ar putea contribui cu cantități semnificative de zaharuri adăugate la dietă.”

Experții spun că, deși iaurtul are beneficii nutriționale, nu există suficiente dovezi pentru a confirma că poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 sau pentru a trata boala.

„Nu există dovezi certe că iaurtul reduce riscul de diabet de tip 2. În timp ce iaurtul este hrănitor deoarece este bogat în proteine, în funcție de marcă, poate fi, de asemenea, plin de zahăr, care poate crește glicemia la pacienții cu diabet de tip 2”, a spus Tan. „De asemenea, este esențial să ne amintim că asocierea și cauzalitatea nu sunt aceleași”, a adăugat ea. „Doar pentru că anumiți indivizi dintr-un studiu consumă iaurt în mod regulat și au o incidență mai mică a diabetului după o anumită perioadă de timp, nu înseamnă că iaurtul a fost cel care a redus riscul. Este posibil ca iaurtul să înlocuiască alte alimente cu mai multe zahăr sau că, împreună cu iaurtul, să fi fost făcute și alte modificări ale dietei și ale stilului de viață.”

 

Iaurtul, singur, nu poate reduce riscul de diabet de tip 2

Riscul de a dezvolta diabet de tip 2 poate fi redus prin modificări ale stilului de viață, așa că experții îi avertizează pe consumatori să nu creadă că iaurtul va fi singura soluție pentru reducerea riscului de a dezvolta diabet.

Toți experții intervievați de Medical News Today sunt de acord că problematica reducerii riscului de diabet de tip 2 este mult mai complexă și nu poate fi rezolvată doar prin creșterea aportului de iaurt, ci necesită modificarea stilului de viață și administrarea de medicamente.

Cu siguranță nu este așa simplu și nu ajunge doar să mănânci câteva căni de iaurt pe săptămână. Recomandările generale includ creșterea activității fizice de intensitate moderată, reducerea timpului de sedentarism, reducerea carbohidraților rafinați și a alimentelor procesate, reducerea aportului de zahăr și carbohidrați, menținerea unei greutăți corporale normale sau pierderea cu 5 până la 10% din greutatea corporală, reducerea stresului și îmbunătățirea calității somnului, printre altele,” a conchis Dr. Tan.

 

Sursa: Medicalnewstoday.com