O analiză publicată de EUROSTAT la începutul acestui an plasa România pe ultimul loc în UE la cheltuielile medii pe locuitor pentru prevenție în sănătate (584 EUR/locuitor), cheltuind de 5 ori mai puțin față de media EU (2982 EUR/locuitor)  și de 9 ori față de Danemarca, țara cu cel mai ridicat nivel (5 256 EUR/locuitor)*.

Se tot vorbește despre prevenție ca fiind medicina viitorului, însă, din păcate, România este în continuare una dintre ultimele țări din Europa care nu au, de exemplu, un program național de screening pentru cancerul mamar.

Faptul că spitalele sunt, de cele mai multe ori, inaccesibile locuitorilor din mediul rural, nu este doar o statistică, ci una din o realitățile dure ale României, mult accentuată de pandemia de COVID-19.

Prin Caravana de testări medicale gratuite ”Nu am făcut destul”, inițiată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Alianța Pacienților Cronici din România (APCR), organizatorii trag un semnal de alarmă autorităților, facilitând accesul locuitorilor din mediul rural la servicii medicale și diagnostic, cu atât  mai necesare în această perioadă dificilă.

11 cazuri de cancer, 2 de cancer de sân și 9 de piele au fost descoperite în urma celei de-a opta ediții a caravanei desfășurate în perioada august – octombrie 2021 pe parcursul a 8 weekenduri, în 12 sate din județele Tulcea, Brăila, Teleorman, Călărași, Constanța și Buzău.

Implicată constant în acțiuni educative legate de nevoia prevenției ca pas esențial în obținerea unei calități ridicate a vieții, comunitatea farmaciilor Alphega s-a aflat pentru al treilea an la rând alaturi de FABC, venind în sprijinul organizării caravanei atât cu materiale informative, cât și cu farmaciști voluntari și chestionarul de risc boli cardiovasculare pus la dispoziția tuturor pacienților prezenți la testări.

Astfel, cei 1419 oamenii prezenți la testări au beneficiat gratuit de analize de sânge, analize de urină, ecografii mamare și renale, dermatoscopii, EKG, măsurători de tensiune arterială, puls, glicemie, indice de masă corporală, teste de anticorpi COVID, risc cardiovascular și pulmonar.

Persoanele care au fost identificate cu suspiciuni la ecografiile mamare și renale, la dermatoscopii și la chestionarul pulmonar au primit sprijin pentru a-și face rapid mamografii, controale dermatologice și pulmonare suplimentare.

Pe lângă testări, beneficiarii au primit și informații despre cancerul mamar, cancerul pulmonar și melanom (cancer de piele), dar și despre importanța efectuării analizelor anuale de sânge. Femeile au învățat cum să își palpeze sânii cu ajutorul unor mulaje care reproduc tumori maligne și benigne.

Faptul că 77% dintre femeile prezente la testări nu și-au făcut niciodată o ecografie mamară și că aproape 30% dintre participanții care au completat chestionarul de risc boli cardiovasculare pus la dispoziție de Alphega au înregistrat un risc crescut și foarte crescut de dezvoltare a unei boli de inimă în următorii ani, demonstrează încă o dată necesitatea vitală a accesului la investigații medicale pentru persoanele din mediul rural.

Cu atât mai mult în această perioadă critică este necesară monitorizarea constantă a sănătății pentru limitarea riscurilor, îndeosebi în cazul persoanelor cu boli cronice, pentru a evita evoluția acestora în forme grave, care impun spitalizare.

Atunci când este vorba de sănătatea noastră, acum, mai mult ca oricând, este necesar să adoptăm o atitudine proactivă în locul uneia reactive, căci, pentru creșterea speranței de viață și a calității vieții, prevenția este cheia.

 

Sursa: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Healthcare_expenditure_statistics#Healthcare_expenditure