Anca Pantea Ziua Diabetului

 

”14 noiembrie  este Ziua Mondială a Diabetului. Tema pentru acest an este accesul la îngrijirea diabetului, concentrându-se pe importanța îmbunătățirii accesului la îngrijirea diabetului pentru toți pacienții și nevoia de acțiuni pentru prevenirea diabetului și a complicațiilor acestuia.

Persoanele cu diabet au nevoie de îngrijire continuă și sprijin pentru a trăi bine cu diabet și pentru a evita complicațiile. Componentele fundamentale ale îngrijirii diabetului includ accesul la insulină și medicamente specifice, educație și sprijin psihologic. Persoanele care trăiesc cu diabet au nevoie de educație continuă și actualizată pentru a le ajuta să-și gestioneze starea.

Totodată, anul acesta sărbătorim 100 de ani de la descoperirea insulinei. Înainte de insulină, un diagnostic de diabet reprezenta o condamnare la moarte sigură. Descoperirea insulinei de către savantul român Nicolae Paulescu, în 1921, a salvat milioane de vieți și este adesea salutată drept unul dintre cele mai mari progrese medicale ale vremurilor noastre.

Dragi pacienți cu diabet, dragi medici diabetologi și din alte specialități, 14 noiembrie 2021 ne găsește într-o perioadă dificilă, în plină pandemie Covid-19. Vă urez să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră, a familiilor dumneavoastră, de pacienții dumneavoastră. Este ziua mondială dedicată tuturor celor peste 400 milioane de pacienți diabetici, ziua conștientizării gravității acestei boli și a promovării acțiunilor concrete de a limita această pandemie diabetică. Accesul la acțiuni de prevenție, la tratament echitabil și nediscriminatoriu, educația continuă și interdiciplinaritatea terapeutică sunt principalele teme ale unui bun management în diabet .

Este datoria noastră, a medicilor dar și a pacienților, să facem front comun, să ne dăm mâna și să putem să gestionăm această patologie, această pandemie și această epidemie cât mai bine cu putință!

Vă doresc sănătate și toate gândurile bune! ”

Acesta este mesajul transmis echipei RoDiabet de Conf. Dr. Anca Pantea Stoian, de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, cu prilejul Zilei Mondiale de luptă împotriva Diabetului din acest an.