În cadrul afecțiunilor metabolice, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la persoanele cu diabet zaharat, după cum diabetul zaharat este cauza principală a bolii cronice de rinichi. Așadar, la ora actuală, în momentul în care avem în față un pacient cu diabet zaharat este esențial să căutăm factorii de risc cardiovascular și să-l încadrăm într-o clasă de risc cardiovascular. Acesta a fost unul dintre principalele mesaje transmise de medicii diabetologi și cardiologi prezenți la Ora Specialistului Rodiabet din 14 septembrie.

Dezbaterea profesională dedicată specialiștilor din domeniul sănătății a avut drept temă principală discutarea prevederilor noului ghid de prevenție a complicațiilor cardiovasculare la persoanele cu diabet, lansat de Societatea Europeană de Cardiologie în cadrul congresului din august 2023. Invitații speciali ai acestei ediții au fost conf. dr. Anca Pantea Stoian, prof. dr. Bogdan Timar și șef. Lucr.dr. Ștefan Busnatu. 

Conf. dr. Anca Pantea Stoian a remarcat că vorbim despre un ghid de cardio-diabet ale cărui recomandări pleacă de la un element extrem de important: realizarea screening-ului pentru boală cardiovasculară la persoanele cu diabet, dar și invers, screening-ul pacienților cu boală cardiovasculară pentru a depista prezența diabetului zaharat. În ceea ce privește instrumentele de screening, au fost elaborate o serie de aplicații, printre care SCORE 2 DIABETES. Aceasta, după cum îi spune și numele, se adresează pacienților cu diabet zaharat și evaluează riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.”O noutate a ghidului ESC 2023 este că prediabetul a fost exclus din orice recomandare, cu motivația că nu sunt suficiente date disponibile. Reprezentanții Societății Europene de Diabet au declarat că nu au fost neapărat de acord cu acest lucru și că probabil urmează să apară un consens al celor două societăți, în ceea ce privește prediabetul” a declarat medicul diabetolog.

Prof. dr. Bogdan Timar a conturat evoluția în timp a încadrării în clase de risc cardiovascular a pacienților cu diabet propuse de Societatea Europeană de Cardiologie, plecând de la ghidul lansat în anul 2019, care propunea o încadrare pragmatică și ușor pe făcut oricărui pacient care intra în cabinetul medicului diabetolog, folosind date ușor de identificat precum prezența afectării de organ țintă, a istoricului de evenimente cardiovasculare majore ori a factorilor de risc: hipertensiunea, dislipidemia, obezitatea, vârsta pacientului ori statusul de fumător. Ghidul încadra persoanele în 3 clase de risc cardiovascular: foarte înalt, înalt și moderat.

Prof. dr. Bogdan Timar atrage însă atenția că ”În accepțiunea acestui ghid, probabil undeva la peste 95 % dintre pacienții cu diabet zaharat tip 2 ar fi  fost încadrați în clasa de risc cardiovascular înalt sau foarte înalt, fiind foarte puțini pacienți cu diabet zaharat tip 2 ce ar fi putut fi încadrați la risc cardiovascular moderat”.

Ghidul cunoaște apoi mici schimbări în anul 2021, prin încadrarea mai ușoară într-o clasă de risc cardiovascular superioară a persoanelor cu diabet zaharat, în special pe seama bolii cronice de rinichi.

De data aceasta, vorbim de o încadrare mai rapidă din punct de vedere a ratei de filtrare glomerulară a pacientului în clasa de risc cardiovascular foarte înalt. De exemplu: Dacă înainte vorbeam de o rată de filtrare glomerulară de sub 30 ml/minut, de data aceasta un pacient cu diabet zaharat este încadrat în clasa de risc cardiovascular foarte înalt ori de câte ori va avea o rată de filtrare glomerulară de sub 45 ml/min, indiferent de valoarea albuminuriei” a continuat explicațiile prof. Bogdan Timar.

Scopul încadrării mai rapide în clasa de risc cardiovascular foarte înalt era dorința specialiștilor de a impulsiona ”adoptarea mai precoce a clasei de medicamente de tipul inhibitorilor de SGLT2 în rândul persoanelor cu diabet zaharat, dacă aceștia au afectare renală, prin prisma beneficiilor suplimentare, apărute între timp, pe care inițierea tratamentului cu reprezentanți a acestei clase terapeutice le aduce” susține medicul diabetolog Bogdan Timar.

Lucrurile se schimbă radical în ghidul adoptat în 2023, inclusiv clasele de risc, care în acest moment sunt delimitate în risc foarte înalt, risc înalt, moderat și scăzut. Este adoptat și un nou scor de risc ”Score 2 diabetes”, care estimează probabilitatea pacientului cu diabet zaharat de a dezvolta evenimente cardiovasculare în următorii 10 ani.

Șef Lucr. Dr. Ștefan Busnatu a vorbit despre pacientul cu diabet zaharat și insuficiență cardiovasculară, despre abordările și noile opțiuni terapeutice pe care medicii le au la dispoziție în acest moment. El aduce în prim-plan “Ghidul ESC 2023” subliniind importanța activității fizice.

Fiecare pas pe care îl facem pe jos este crucial pentru sănătatea pacienților diabetici. Activitatea fizică reprezintă un factor de prevenție, iar implicarea noastră în promovarea acesteia este vitală. Trebuie să încurajăm pacienții să se angajeze în activități fizice pentru că pe lângă beneficiul cardiovascular îi va ajuta în a depăși sentimentele de anxietate, depresie și izolare care adesea însoțesc boala. Pentru noi toți, este de o importanță extremă să transmitem pacienților acest mesaj,” a declarat medicul cardiolog Ștefan Busnatu.

Ora Specialistului Rodiabet este parte a activităților comunității Rodiabet dedicate specialiștilor din domeniul sănătății. Întâlnirile sunt organizate de Rodiabet și EventsMax, cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare România, Alphega Farmacie, Diabeta, LiamedMedtronic, Worwag Pharma și Pharmachat.