Obezitatea și diabetul de tip 2 în adolescență pot interfera cu dezvoltarea oaselor, crescând potențial riscul de fracturi și osteoporoză mai târziu în viață, potrivit unui studiu prezentat la ENDO 2025, reuniunea anuală a Societății de Endocrinologie din San Francisco, California.
Adolescența este cea mai importantă perioadă pentru construirea rezistenței osoase pe tot parcursul vieții, potrivit cercetătorului principal Fida Bacha, doctor în medicină, la Baylor College of Medicine din Houston, Texas.
„Deși se știe că adulții cu diabet zaharat de tip 2 prezintă un risc crescut de fracturi, acest lucru nu a fost investigat la tinerii cu diabet zaharat de tip 2”, a spus Bacha. „Am vrut să înțelegem cum obezitatea infantilă și diabetul zaharat de tip 2 în stadiu incipient afectează sănătatea oaselor pe măsură ce copiii cresc.”
Cercetătorii au urmărit 48 de adolescenți timp de un an, inclusiv 26 de fete, cu o vârstă medie de 15,5 ani. Dintre aceștia, 27% aveau o greutate normală, 31% erau clasificați ca fiind supraponderali cu glicemie normală, iar 42% erau supraponderali cu control deficitar al glicemiei, inclusiv prediabet (4 adolescenți) sau diabet zaharat de tip 2 (16 adolescenți).
Cercetătorii au măsurat nivelul de grăsime corporală, condiția fizică, glicemia și nivelul de insulină al adolescenților. Structura osoasă și rezistența la nivelul tibiei și antebrațului au fost măsurate folosind imagistică de înaltă rezoluție.
Studiul a constatat că adolescenții cu obezitate, și în special cei cu diabet zaharat de tip 2, au prezentat o îmbunătățire mai mică a rezistenței și calității oaselor în timp, comparativ cu colegii lor cu greutate normală. Acest lucru a fost valabil atât pentru oasele picioarelor, cât și pentru cele ale brațelor. Nivelurile mai ridicate de insulină (un semn al rezistenței la insulină) păreau să contribuie la o creștere mai mică a rezistenței osoase. Rezistența la insulină este o afecțiune în care celulele organismului nu răspund eficient la insulină, ceea ce duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge și la creșterea riscului de diabet zaharat de tip 2.
„Obezitatea și diabetul de tip 2 în stadiu incipient la adolescență nu afectează doar greutatea sau glicemia – ele pot interfera discret cu dezvoltarea oaselor în timpul celor mai critici ani pentru construirea rezistenței osoase, pe tot parcursul vieții. Aceasta înseamnă că adolescenții cu aceste probleme de sănătate se pot confrunta cu un risc mai mare de fracturi și osteoporoză pe măsură ce îmbătrânesc”, a declarat Fida Bacha, doctor în medicină, Baylor College of Medicine din Houston, Texas.
Sursa: News-medical.net