O ceașcă de ceai negru, consumat zilnic,  poate ajuta la reducerea riscului de diabet de tip 2 la adulți, arată un nou studiu.

Potrivit cercetărilor prezentate la reuniunea anuală din acest an a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului, persoanele care consumă ceai negru în fiecare zi au un risc cu 53% mai mic de prediabet și cu 47% mai mic risc de diabet de tip 2.

În prediabet este un nivel ridicat de zahăr în sânge, pe cînd diabetul de tip 2 se caracterizează prin rezistență la insulină, atunci când organismul are o problemă în procesarea zahărului ca și combustibil.

Acest studiu a arătat că un consum obișnuit de ceai, în special ceaiul negru, a fost asociat cu un risc redus atât de prediabet, cât și de diabet”, a declarat Dr. Tongzhi Wu, autorul principal al studiului, profesor asociat la Universitatea din Adelaide.

Wu a explicat că studiile anterioare arată numeroase beneficii ale consumului de ceai, cum ar fi reducerea inflamației și sensibilitatea îmbunătățită la insulină. Noua cercetare s-a concentrat pe un alt aspect: al riscului de diabet.

Studiul a arătat că un consum de ceai negru regulat este asociat cu creșterea excreției urinare de glucoză, care poate contribui, de asemenea, la beneficiile sale glicemice”, a spus Wu.

Deoarece studiul a folosit date colectate prin chestionare standardizate de la o populație care locuiește în comunitate, Wu a remarcat că sunt necesare studii intervenționale suplimentare pentru a valida beneficiile clinice ale ceaiului negru. Dar, concluziile noului studiu pot fi ușor adaptate ca un obicei de viață.

 

Cum influențează ceaiul întunecat zahărul din sânge și riscul de diabet

Mecanismul de bază pentru impactul ceaiului negru asupra riscului de diabet poate fi legat de excreția crescută de glucoză în urină, precum și de sensibilitatea îmbunătățită la insulină, a arătat Dr. Caroline Messer, endocrinolog la Spitalul Northwell Lenox Hill.

Cercetările arată că ceaiul închis la culoare, în special ceaiul negru, este plin de antioxidanți care pot ajuta la reducerea stresului oxidativ și la reducerea riscului de a dezvolta o boală cronică.

Un studiu din 2018 a demonstrat impactul consumului de ceai negru asupra nivelului de zahăr din sânge, punând participanții să bea o băutură bogată în zahăr, asociată fie cu o doză mică sau mare de ceai negru, fie cu un placebo. Persoanele care au băut doza mică sau mare de ceai negru au avut glicemie mai scăzută în comparație cu cei care au băut un placebo.

Teaflavinele și tearubiginele pot reduce nivelul colesterolului și al zahărului din sânge”, a declarat Dr. Divya Yogi-Morren, director medical al Centrului Pituitary Clinic Cleveland, Departamentul de Endocrinologie, Diabet și Boli metabolice.

Ceaiul negru are o varietate de beneficii care contribuie la bunăstarea generală, ceea ce poate contribui la scăderea riscului de diabet.

În unele studii s-a demonstrat că catechinele din ceaiul oolong reduc greutatea corporală și scad grăsimea corporală. De asemenea, afectează tipul de bacterii din intestin, care poate juca un rol în reducerea riscului de diabet prin promovarea creșterii bacteriilor bune și inhibând creșterea bacteriilor rele,”a spus Dr.Yogi-Morren.

Ceaiul negru poate modula excreția de glucoză în rinichi, ceea ce înseamnă că mai multă glucoză poate fi excretată din organism, scăzând riscul de glicemie crescută și diabet, a explicat ea. În plus, procesul unic de fermentație are ca rezultat crearea de compuși bioactivi, care au antioxidanți și efecte antiinflamatorii, care cresc sensibilitatea la insulină și performanța celulelor beta din pancreas.

Diabetul este cauzat fie de scăderea producției de insulină din pancreas, fie de reducerea sensibilității la insulină, Când producția de insulină și sensibilitatea sunt îmbunătățite, există o șansă mai mică de a dezvolta diabet. În cele din urmă, ceaiul negru poate îmbunătăți acțiunea insulinei, rezistența la insulină, poate proteja celulele beta din pancreas care produc insulină, poate elimina radicalii liberi din organism și poate reduce inflamația”, a explicat Dr. Yogi-Morren.

Dacă alegeți un ceai închis la culoare pe care să îl adăugați în cămară, Gutierrez vă recomandă un ceai negru natural, fără ingrediente artificiale adăugate.

Deși sunt încă necesare cercetări suplimentare pentru a confirma impactul ceaiului negru asupra riscului de diabet, adăugarea ceaiului negru la rutina ta este un lucru benefic, o abordare alimentară sigură și ieftină, pentru a reduce riscul de prediabet și diabet.

Sursa: Health.com