Două studii prezentate cu ocazia Sesiunilor Științifice Virtuale ale Asociației Americane de Diabet (#ADA2020) au subliniat importanța unei diete personalizate, bazată pe răspunsul glicemic postprandial în prevenția diabetului. Abordarea prediabetului s-a schimbat în ultimii ani, din una bazată doar pe glicemia a jeun și nivelul hemoglobinei glicozilate, în una ce ia în considerare fiziopatologia bolii pacienților individuali.

Prediabetul este unul dintre principalii factori de risc pentru dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2 și a complicațiilor sale metabolice. Practica actuală de prevenire a diabetului constă în modificări dietetice și de stil de viață care vizează scăderea în greutate, însă succesul a fost unul limitat.

Abordări alternative de management, precum intervențiile dietetice care vizează direct nivelul glicemiei pentru prevenirea diabetului zaharat de tip 2, nu sunt bine stabilite și au fost studiate mult mai puțin. În special, răspunsurile postprandiale ale glicemiei (PPGR) reprezintă un determinant major al controlului glicemic. Cu toate acestea, metodele dietetice de a controla răspunsurile postprandiale ale glicemiei sunt rare și au eficacitate limitată.

 

Citiți articolul integral pe raportuldegarda.ro