Trei invitate speciale au dezvăluit participanților la Ora Pacientului DespreObezitate.ro din luna decembrie care dintre miturile obezității sunt reale și care sunt susținute de ani buni, fără niciun fel de argument real. ”Obezitatea nu este o boală ci o problemă de estetică”, ”cea mai eficientă metodă să scazi în greutate este să faci sport” sau ”dacă îți cumperi abonament la sala sau un dispozitiv inteligent, vei scădea mult mai ușor în greutate”, despre toate aceste mituri dar și multe altele au discutat la Ora Pacientului DespreObezitate.ro din 13 decembrie, dr. Anca Hâncu, ambasadoarea medicinei stilului de viață în România, alături de doi medici endocrinologi: dr. Cristina Căpățînă și dr. Anastasia Stănescu – Șmocot.

Dr. Anca Hâncu a vorbit despre mitul ”Obezitatea nu este o boală ci o problemă de estetică” și a explicat că ”toate asociațiile profesionale din domeniul medical, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății și Comisia Europeană au recunoscut această afecțiune ca fiind o boală cronică, progresivă, recurentă, dar și tratabilă. Obezitatea este o boală multifactorială și neuro comportamentală, cu consecințe metabolice, biomecanice dar și psiho-sociale”.

Acțiunile de conștientizare și educare cu privire la obezitate au început să apară tot mai des în ultimii ani și din ce în ce mai mulți oameni conștientizează că obezitatea nu este un moft, nu este o problemă de estetică ci o boală cu impact major asupra întregului organism.

Medicul endocrinolog Cristina Căpățînă a adus lumină în cazul mitului: ”Cea mai eficientă metodă de a scădea în greutate este creșterea considerabilă a efortul fizic”. Dr. Căpățînă ne-a explicat că întreaga explicație pleacă de la consumul energetic al unei persoane, ”dacă luăm în considerare activitatea unei persoane obișnuite, cu activitate fizică relativ modestă. Practic, din consumul energetic circa 70 % este reprezentat de metabolismul bazal și doar 20% reprezintă efortul fizic”.

Iar explicațiile au continuat: ”majoritatea tipurilor de exerciții fizice curente, precum mersul pe jos în ritm rapid, alergat ușor, mersul cu bicicleta sau înotul, toate practicate în mod obișnuit,  consumă cam 300-600 de calorii pe oră, iar același număr de calorii se regăsește într-o felie consistentă de pizza sau într-o prăjitură bună”. Concluzia este că sportul nu este principala metodă de scădere în greutate, ci dieta. Dar dr. Cristina Căpățînă ne-a aras atenția și că efortul fizic nu trebuie neglijat, pentru că aduce o mulțime de beneficii, pe primul plan fiind beneficiile cardiovasculare. ”Sportul scade tensiunea, scade frecvența cardiacă și are o mulțime de efecte metabolice asupra glicemiei și rezistenței la insulină”.

Efectul spectaculos al sportului vine în momentul în care ar trebui să menții o greutate deja scăzută prin dietă. ”Exercițiul fizic regulat este dovedit că ne ajută la scăderea senzației de foame, la creșterea senzației de sațietate. El contracarează toate acele mecanisme hormonale care vin contra noastră în menținerea greutății proaspăt obținute, contracarează hormonii foamei și îi menține pe cei ai sațietății, ne mențin o masă musculară și funcționarea ei normală. Iar toate acestea ajută la menținerea greutății obținute” a continuat explicațiile medicul endocrinolog Cristina Căpățînă.

Dr. Anastasia Stănescu – Șmocot ne-a vorbit despre mitul legat de stabilirea țelurilor, conform căruia: ”setarea unui țel realistic duce la o pierdere mai importantă în greutate decât țeluri mai agresive”.

Dr. Stănescu – Șmocot ne-a explicat că există, în acest moment, studii care spun că dacă setăm un obiectiv mai agresiv o să motivăm pacientul și alte studii care sprijină teoria inversă, dacă punem un obiectiv mai ușor, pacientul o să fie motivat și o să fie mai ușor pentru el să se angajeze în această luptă.

Dr. Stănescu – Șmocot a explicat că ”toate obiectivele pe care le stabilim trebuie să fie centrate și individualizate pe pacient. Nu există o regulă, ci există diferite tipuri de pacienți”. Soluția pe care ne-o propune este stabilirea unui plan pe termen mai lung și parteneriatul dintre medic și pacient.

Motivația trebuie să vină de la pacient. El trebuie să conștientizeze că se angajează în această călătorie. Pacientul trebuie să ne ajute și să coopereze cu noi medicii, în setarea obiectivelor. Nu există o singură regulă, care funcționează pentru toată lumea. Pacienții cu obezitate au nevoie de consiliere nutrițională, de stimulare, automonitorizare și suport social. E e o luptă continuă pentru care e nevoie de suportul nostru, al medicilor”.

 

Puteți afla mai multe despre miturile obezității urmărind înregistrarea webinarului Ora Pacientului DespreObezitate.ro de aici: https://www.facebook.com/events/542830994126116.

 

DespreObezitate.ro

Din 2019, Oameni și Companii derulează un program de comunicare și interacțiuni directe cu specialişti în domeniile conexe obezităţii. Din 2020 am dezvoltat o platformă digitală dedicată acestei comunități, www.despreobezitate.ro. Membrii comunității pot utiliza platforma pentru informare asupra ultimelor tendințe și noutăți în domeniul obezităţii, dar și pentru promovarea inovațiilor, companiilor și oamenilor din acest vast domeniu al medicinei. Susțin activitățile acestei comunități partenerii: Novo NordiskRegina MariaAlliance Healthcare România și Farmaciile Alphega.