“Nutriția și dietetica reprezintă specializarea medicală în cazul căreia sunt bifate două aspecte importante: adoptarea unui stil de viață sănătos respectiv completarea tratamentul medicamentos cu partea de dietoterapie ce fie poate ameliora simptomatologia diagnosticului primar, fie poate reprezenta principala cale de vindecare”, afirmă Cristina Criste, nutriționist-dietetician, într-un interviu pentru platforma Hemofilie.ro. Aceasta oferă ca exemplu faptul că majoritatea diagnosticelor gastroenterologice, pe lângă tratamentul medicamentos, depind de asocierea unei schimbări alimentare absolut necesare, prin respectarea cu strictețe a unui plan alimentar personalizat ca și cantități, orar și preferințe alimentare sănătoase.

Interlocutoarea noastră subliniază că stilul de viață sănătos nu va însemna doar nutriție: calculele nutriționale sunt elaborate pe baza unor parametrii înregistrați de către un analizator corporal cu bioimpedanță ale cărui date depinde de: starea de odihnă a pacientului, nivelul de activitate fizică. „Așadar, un stil de viață sănătos înainte de partea dietetică va însemna: odihnă corespunzătoare, activitate fizică realizată în limita diagnosticului și a mobilității aparatului osos și muscular, comportament alimentar corect – influențat mai ales când aducem în discuție încadrarea în tipul de mâncat – emoțional, compulsiv etc., starea psihică a pacientului și capacitatea de adaptare la schimbare pe termen lung”.

„Dacă ne-am baza pe afirmația lui Hipocrate – ‘Fie ca hrana să-ți fie medicament, iar nu medicamentul hrană’ – aici intervine legătura dintre axa creier-intestin. Intestinul este în prezent denumit și cel de-al doilea creier. Sănătatea intestinală este în legătură directă cu starea psihică, unde creierul uman și hormonii joacă un rol definitoriu. De cele mai multe ori, eficiența tratamentului clasic ar fi dublată de adoptarea unui stil de viață sănătos. Dacă acest lucru nu se petrece într-un final, nu ne mai poate surprinde apariția diagnosticelor secundare. Ceea ce o mare parte a pacienților nu dorește să înțeleagă este că pastila/ tratamentul sunt eficiente când și tu ești eficient. Un diagnostic primar nerezolvat va atrage mereu o boală, și apoi alta și tot așa până la formarea unui lanț de diagnostice din care nu mai știm cum să scăpăm. Nu uitați, simptomele ameliorate reprezintă un prim aspect spre vindecare, nu stația finală”, afirmă Cristina Criste, care oferă consultații de nutriție clinică la Centrul Pilot de Referință pentru Boli Rare – NoRo.

Nu trebuie să corelăm calitatea produsului alimentar cu numărul caloriilor oferite de către acesta

Potrivit acesteia, când vine vorba de sănătatea tractului intestinal, toate pornesc de la absorbția nutrienților. Cu cât comportamentul alimentar este unul mai corect, cu atât masticația se realizează mult mai eficient, iar tractul gastrointestinal are parte de o absorbție corectă. Această absorbție va realiza într-un mod optim și atunci când asocierile alimentare sunt corecte.

“Vorbind de comportamentul alimentar corect, este foarte important să fim conștienți de ceea ce mâncăm, cât mâncăm și cum asociem corect produsele alimentare. Carbohidrații/glucidele reprezintă prima sursă de energie a corpului uman, proteinele oferă savoare meniului și apariția stării de sațietate, iar fructele și legumele oferă vitaminele și mineralele ce au rol în combaterea inflamației, începutul tuturor bolilor. Ideile precum: mănânc doar salată, asociez cartofii cu salată și nu cu proteină/carne reprezintă principala idee eronată a nutriției optime”.

De asemenea, atenționează specialistul nutriționist, nu trebuie să corelăm calitatea produsului alimentar cu numărul caloriilor oferite de către acesta, deoarece volumul gastric nu se corelează de fiecare dată cu necesarul energetic.

“În acest caz este important să fim conștienți de apariția senzației de sațietate – când înțelegem cât este suficient? – starea de sațietate apare la 10-15 după terminarea mesei. Așadar, când vă mai întrebați de ce alimente pot consuma pentru un scop anume, nu uitați de diversitatea alimentară, porția personalizată, asocierea corectă a alimentelor, punând pe primul lor adoptarea unui comportament alimentar corect. Pot părea idei banale, dar câte dintre acestea le punem în practică în acest moment?”, se întreabă retoric Cristina Criste.

„Produsele cu grăsimi trans sau produsele de tipul 0% grăsime, alături de cele bogate în zaharuri, reprezintă bombe cu ceas pentru sănătate”

Am întrebat-o pe Cristina Criste ce alimente trebuie evitate sau limitate în cazul pacienților cu hemofilie, pentru a nu agrava simptomele bolii sau interfera cu tratamentul lor.

“Produsele alimentare care sunt de evitat în cazul hemofiliei vor avea ca bază alimentele de evitat pentru orice persoană care dorește adoptarea unui stil de viață sănătos. Așadar, pe lângă alimentele sărace în vitamine și minerale, factorul decisiv îl joacă comportamentul alimentar: orice aliment consumat în exces,  fie el și calitativ din punct de vedere nutrițional; același tip de aliment consumat consecutiv fără alternarea cu alte produse alimentare ce să creeze diversitatea alimentară; zaharurile ascunse, produsele pe bază de cereale integrale, grăsimile alimentare de tip trans reprezintă lista de bază a alimentelor nerecomandate”.

Cu toate acestea, mai arată Cristina Criste, în momentul în care dorim să bifăm schimbarea este foarte important să nu renunțăm la aceste produse dintr-o dată sau să începem lista de cumpărături cu: „aceste produse nu se consumă”.

“Abordați noul plan alimentar cu: „aceste produse se pot consuma”. Veți fi surprinși să vedeți că raportul produselor permise și gustoase este mai mare decât cel al produselor nesănătoase. Este foarte important de notat în continuare și faptul că, adesea masa alcătuită din produse sănătoase poate conține și urme de produse ce luate separat intră în categoria de „a nu se consuma”. În situații de acest fel, putem face unele excepții în care avem servit un produs nesănătos alături de unul sănătos”.

Spre exemplu: „îmi este dificil/ nu-mi place  să consum la gustare doar un singur măr” – în această situație putem opta pentru o masă în care fie vom consuma jumătate de măr alături de câteva pătrățele de ciocolată și un iaurt simplu de 3,5% grăsime fie vom consuma jumătate de măr și vom asigura o atenție sporită „desertului” ales și calității acestuia – ciocolata neagră sau cu stevie sau un baton cu cereale sau consumul unui baton proteic pot reprezenta o variantă mai sănătoasă și apropiată de idealul alimentației optime.

Dintre toate produsele necesar de a fi evitate, produsele cu calorii goale, cele cu grăsimile trans sau produsele de tipul 0% grăsime alături de cele bogate în zaharuri reprezintă principalele bombe cu ceas pentru starea noastră de sănătate. În momentul unui diagnostic medical și respectarea tratamentului medicamentos trebuie să fim atenți la interacțiunea medicament – aliment. Este foarte important să administrăm medicația în funcție de sfatul medicului. Poate părea banal faptul că, îmi administrez medicația pe stomacul gol sau după masă, dar prezența sau absența alimentației la nivel gastric și nu numai poate influența pozitiv sau negativ efectul dorit prin administrarea tratamentului prescris. Medicamentele nu se administrează împreună cu cafea sau lapte/iaurt. Fructele care nu se consumă atunci când avem un tratament medicamentos prescris sunt pomelo și grapefruit”, explică Cristina Criste.

Aceasta subliniează că este, de asemenea, foarte important cum corelăm medicația alături de dorința respectării unui post alimentar, fie el pentru detoxifierea corpului sau datorită factorilor religioși. “Înfometarea va crește numărul kilogramelor prin creșterea retenției de lichide, golind totodată depozitul de nutrienți din organism. Un alt aspect important constă în administrarea suplimentelor alimentare prescrise și consumul alimentelor. Majoritatea suplimentelor alimentare se administrează în timpul mesei sau după masă pentru că, în acest fel absorbția lor crește în prezența alimentelor. Orice dilemă poate apărea în acest sens, nu ezitați să apelați la surse sigure de informare și să vă răspundeți la întrebarea DE CE”, arată specialistul Centrului Pilot de Referință pentru Boli Rare – NoRo.

„Deviza finală este – Devino propriul tău nutriționist!”

Am fost curioși să aflăm cum poate un nutriționist să contribuie la îmbunătățirea calității vieții pacienților cu hemofilie prin consilierea lor în privința alegerii alimentelor și a stilului de viață sănătos.

“Nutriționistul reprezintă persoana care va ghida pacientul spre schimbarea stilului de viață realizată pe etape, în mod realist,  fără adoptarea unei diete de înfometare pentru redresarea numărului de kilograme. Ținta finală reprezintă starea de bine, de energie și asigurarea necesarului de nutrienți pentru stabilirea echilibrului / homeostaziei corpului uman”, a detaliat interlocutoarea.

Aceasta arată că numărul kilogramelor Nu reprezintă principala valoare ce trebuie redresată. De multe ori, măsurătorile antropometrice și valorile parametrilor înregistrați cu ajutorul analizatorul corporal cu bioimpedanță oferă mai multe indicii despre starea de sănătate, decât calcularea indicelui de masă corporală și stabilirea diagnosticului nutrițional pe seama acestuia. Este foarte important să depistăm dacă surplusul înregistrează un plus al procentului de grăsime sau al retenției de lichide. În cazul în care se dorește creșterea în greutate este importantă valoarea procentului de grăsime pentru a definitiva abordarea agresivă sau nu, în funcție de gravitatea cazului raportat.

“Asumarea diagnosticului medical și a elementelor ce este indicat a fi corectate pe tot parcursul schimbării stilului de viață reprezintă de asemenea o etapă de start foarte importantă. Ținând cont de faptul că, unul dintre criteriile de bază ale calculului dozei medicamentoase se stabilește în funcție de numărul kilogramelor, menținerea constantă în intervale normale de referință ale greutății  salvează sistemul gastrointestinal reducând cantitățile exagerate de alimente ce de multe ori duc la „epuizarea enzimatică”, stări de flatulență/ plenitudine permanentă, valori nefavorabile ce își pun amprenta asupra profilului lipidic pentru că orice plus și minus nutrițional au o consecință. Până la finalizarea procesului de schimbare contează și calitatea parcursului schimbării. Nutriționistul are rolul de a media întreaga perioadă de schimbare și de a stopa posibilele deviații de la principalele etape stabilite anterior pentru ca, în cele din urmă pacientul să continue monitorizarea fără a fi asistat. Doar atunci vorbim de finalitatea etapei de schimbare. Deviza finală este – Devino propriul tău nutriționist! Cu cât ai nevoie mai puțin de monitorizările nutriționistului, cu atât este mai bine înțeleasă informația, patologia și etapele ce se parcurg pe viață deoarece, un stil de viață sănătos nu se aplică pauze. DE CE se aplică acest concept? Pentru că nu tratăm doar simptomele, ci și cauza apariției patologiei primare. Cum întreaga activitate metabolică are la bază nevoie unui combustibil de calitate, cu atât mai mult ne adâncim în discuții despre principalele macromolecule cu rol de furnizare a energiei: glucide, lipide, proteine, într-un cuvânt – ALIMENTELE”, mai spune Cristina Criste.

Potrivit acesteia, este important de reținut faptul că ziua alimentației 100% sănătoase există doar la nivel teoretic; practic mereu vor exista impedimente: lipsa motivației, timpul limitat asigurat preparării rețetelor sănătoase, bugetul limitat, calitatea inferioară a alimentelor, meniul diferit ca și preferințe în cadrul familiei etc., mereu poate exista câte ceva. Salvarea situației constă în echilibrarea balanței consumului produselor sănătoase cu cele nesănătoase, compensarea unei mese principale/zile cu alimente nehrănitoare și program haotic cu respectarea a zilei/mesei  imediat următoare. Monitorizările constante și explicarea acestora fac o legătură continuă și o încadrarea într-un interval ce poate fi gestionat mult mai ușor. Cu toate acestea, comportamentul alimentar corespunzător, activitatea fizică minimă și odihna corespunzătoare vor influența creșterea sau scăderea valorilor necesarului energetic.

„Necesarul energetic pe baza căruia se vor calcula  porțiile meniului, stabilind ulterior creșterea sau scăderea sănătoasă în greutate vor avea la bază principii ale alimentației optime din domeniul nutriției clinice și acreditate. Acest necesar este ulterior transpus în cantități alimentare personalizate ce trebuie să fie explicate și aplicate cu ușurință de către pacient deoarece, de cele mai multe ori nutriția se exclude pentru că, pare prea complicat și prea sună a înfometare. În nutriția clinică, reală, sănătoasă fără diete minune de pe internet, mâncarea se oferă, are gust, se calculează și ochiometric – nu doar cu un cântar de bucătărie, nimic nu este restricționat. Nu uitați, orice aliment se poate consuma, dar cu măsură atâta timp cât cunoaștem idei de bază acreditate din domeniul nutriției”, concluzionează Cristina Criste.