European Association for the Study of Obesity (EASO) și The European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD) au lansat, la finalul anului 2022, două declarații comune de poziție privind terapia nutrițională medicală (MNT) în gestionarea excesului de greutate și a obezității la copii, adolescenți și adulți. Un pas important înainte în gestionarea corectă și responsabilă a acestei boli cronice cu impact major asupra societății.

În 2021, în medie, 23% dintre adulții din Uniunea Europeană trăiau cu obezitate. Excesul de greutate și obezitatea au afectat aproape 60% dintre adulții din Europa. În ultimele trei decenii s-a înregistrat o creștere a prevalenței obezității.

Până în 2025, 1 din 4 europeni ar putea avea obezitate, iar dacă tendințele continuă, în unele țări europene prevalența obezității ar putea fi mult mai mare. De exemplu, până în 2025 prevalența obezității în Irlanda ar putea ajunge la 43%. Obezitatea afectează indivizii pe tot parcusul vieții, dar până în 2054 se estimează că adulții cu vârsta cuprinsă între 60 și 69 de ani ar putea fi cei mai afectați. În ceea ce privește copiii și adolescenții, incidența și prevalența unui IMC mai mare continuă să crească, estimându-se că până în 2025, 340 de milioane de tineri cu vârste cuprinse între 5-19 ani vor avea un IMC clasificat ca supraponderal sau obezitate.

Cele 2 declarații de poziție care au fost lansate la finalul anului trecut, una privind terapia nutrițională medicală (MNT) în managementul excesului de greutate sau obezității la copii și adolescenți, și a doua despre MNT pentru adulții supraponderali și obezitate, au fost elaborate de un comitet de experți convocat de Asociația Europeană pentru Studiul Obezității (EASO) în colaborare cu Federația Europeană a Asociațiilor Dieteticienilor (EFAD).

Acestea se bazează pe cele mai bune dovezi disponibile din recenzii sistematice ale studiilor controlate randomizate privind tratamentul supraponderalității și obezității și alte literaturi relevante revizuite. Intervențiile comportamentale cu mai multe componente sunt, în general, considerate a fi tratamentul standard pentru persoanele care trăiesc cu obezitate. MNT este o abordare nutrițională terapeutică bazată pe dovezi, utilizată în procesul de îngrijire a nutriției (NCP) de tratare și/sau gestionarea bolilor cronice. MNT individual (IMNT) se desfășoară de obicei în medii clinice sau de îngrijire primară și include evaluarea nutriției, diagnosticarea, terapia și consilierea.

Există o nevoie identificată de linii directoare specifice și cuprinzătoare, bazate pe dovezi, care să informeze terapia nutrițională medicală (MNT) individuală, adecvată vârstei, care să fie în concordanță cu un model de gestionare a bolilor cronice pentru îngrijirea obezității, care se concentrează pe îmbunătățirea sănătății și a bunăstării, mai degrabă decât pe pierderea în greutate.

O gamă diversă de intervenții nutriționale s-a dovedit a fi eficace în tratamentul obezității și al comorbidităților acesteia, iar dieteticienii ar trebui să ia în considerare toate opțiunile și să ofere intervenții personalizate. Deși intervențiile bazate pe restricția calorică sunt eficiente în promovarea scăderii în greutate, aderarea pe termen lung la schimbările comportamentale poate fi mai bine susținută prin intervenții alternative bazate pe tipare de alimentație și calitatea alimentelor.

Material preluat și tradus de pe https://easo.org/new-position-statements-on-adult-and-childhood-medical-nutrition-therapy/.