Un studiu recent a descoperit o asociere între metformină și un risc de mortalitate semnificativ redus la femeile cu diabet de tip 2 sau obezitate care au fost infectate cu COVID-19.
Metformina este un medicament de primă linie pentru tratarea diabetului de tip 2, iar în Statele Unite medicii recomandă Glucophage.
Pe 28 noiembrie 2020, rata cumulativă de spitalizare pentru cei cu COVID-19 din Statele Unite a atins un nou vârf. Rata de mortalitate raportată din cauza pneumoniei, gripei și COVID-19 a fost de 12,8%.
Persoanele cu anumite afecțiuni medicale, inclusiv obezitate și diabet de tip 2, au un risc crescut de infectare cu COVID-19, formă severă și pot necesita spitalizare, terapie intensivă sau ventilație mecanică. Riscul de deces din cauza bolii este, de asemenea, mai mare pentru aceste grupuri de pacienți.
Grăsimile viscerale care se acumulează în jurul organelor pot duce la rezistența la insulină, crescând riscul apariției diabetului de tip 2. Între timp, celulele grase viscerale secretă substanțe inflamatorii, cum ar fi interleukina-6 (IL-6), factorul de necroză tumorală-alfa (TNF-α) și dimerul D, care pot fi asociate cu COVID-19 sever.
Persoanele cu diabet de tip 2 au, de asemenea, niveluri crescute de TNF-α, ceea ce contribuie la rezistența la insulină. În plus, citokina anti-inflamatorie IL-10 este prezentă în niveluri mai scăzute la persoanele cu obezitate și diabet de tip 2.
Efecte antiinflamatorii ale metforminei
Metformina, un medicament sigur, eficient, relativ ieftin, ridică nivelurile anti-inflamatorii IL-10 în timp ce scade markerii inflamatori TNF-α și IL-6 la persoanele cu sau fără diabet.
Datorită efectelor antiinflamatorii ale metforminei și a rapoartelor despre scăderea ratei mortalității COVID-19 la persoanele care iau medicamentul, cercetătorii de la Universitatea din Minnesota Medical School, din Minneapolis, și UnitedHealth Group (UHG), din Miami, FL, au decis să investigheze dacă
metformina a scăzut riscul de deces al COVID-19 și dacă această scădere diferă în funcție de sexul pacientului.
Într-un studiu realizat anterior, de aceeași cercetători, s-a constatat că metformina a redus inflamația într-o măsură mai mare la femei decât la bărbați.
„În timp ce se dezvoltă terapii eficiente pentru a atenua daunele cauzate de virusul SARS-CoV-2, este important să analizăm și să evaluăm și medicamentele utilizate frecvent cu profiluri de siguranță bune pentru potențialul lor de a combate virusul”, a declarat dr. Deneen Vojta, co-autor al studiului.
Persoanele incluse în studiu au avut peste 18 ani, diagnostic de obezitate sau diabet de tip 2 și fuseseră internați cu COVID-19.
În total, studiul a analizat a 6.256 de persoane, 3.923 în grupul fără tratament cu metformină și 2.333 în grupul cu metformină.
În grupul fără metformină, vârsta medie a fost de 76 de ani, aproximativ 55% au fost femei și 95% au avut diabet de tip 2. În grupul cu metformină, vârsta medie a fost de 73 de ani, aproximativ 48% au fost femei și 99% au avut diabet de tip 2.
În total, 20,2% dintre cei din grupul non-metformin au murit de COVID-19 în timpul spitalizării, comparativ cu 16,9% din grupul cu metformin.
Studiul nu a arătat că utilizarea metforminei a scăzut semnificativ mortalitatea legată de COVID-19 în grupul total de bărbați și femei. Cu toate acestea, analiza subgrupului a datelor pe sexe a demonstrat o asociere semnificativă între utilizarea metforminei și scăderea mortalității la femei.
În rândul persoanelor cu diabet de tip 2 sau obezitate, studiul a constatat o reducere cu 21-24% a mortalității la femeile care au primit tratament cu metformină înainte de spitalizare, comparativ cu femeile care nu au avut acest tratament.
Rezultatele acestui studiu, privind utilizarea metforminei, în cazul celor cu obezitate și diabet tip 2 și mortalitatea din cauza COVID-19 apar în revista medical The Lancet Healthy Longevity.
Material preluat și tradus de pe: https://www.medicalnewstoday.com/articles/diabetes-drug-may-decrease-covid-19-death-risk-in-women