O nouă metodă de administrare a insulinei, pe cale orală, dezvoltată cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania (Penn), reduce riscul de hipoglicemie, în comparație cu tratamentele actuale pentru diabet.
Alternativa pe bază de plante conține toate cele trei peptide esențiale, protejează insulina prin pereții celulelor vegetale și reglează nivelul de zahăr din sânge similar cu insulina naturală, reducând riscul de hipoglicemie.
Această inovație ar putea revoluționa tratamentul diabetului, oferind medicamente accesibile și eficiente, cu accesibilitate globală.
Metodele actuale de administrare a insulinei prezintă anumite riscuri pentru pacienții cu diabet, în ciuda rolului lor de salvare a vieții.
Se știe că administrarea de insulină prin intermediul stilourilor de insulină poate duce la absorbția rapidă a insulinei în sânge, putând provoca hipoglicemie – niveluri de zahăr în sânge mai mici decât cele optime.
Deși pompele automate de insulină oferă o soluție, asigurând o administrare precisă a insulinei și reducând acest risc, acestea sunt costisitoare și nu sunt accesibile pentru toți pacienții cu diabet din întreaga lume.
Ce este insulina pe bază de plante?
În ciuda utilizării pe termen lung a insulinei clinice, acesteia îi lipsește una dintre cele trei peptide care se găsesc în insulina naturală.
Pentru a rezolva această problemă, cercetătorii au dezvoltat o insulină pe bază de plante care conține toate cele trei peptide și care poate fi administrată pe cale orală.
Pereții celulari ai plantelor protejează insulina de acizii și enzimele din stomac până când aceasta este descompusă de microbii intestinali. Ulterior, insulina eliberată este transportată la ficat prin intermediul axei intestin-ficat.
În cadrul acestei noi cercetări, efectuate pe șoareci cu diabet, echipa de cercetători a observat că insulina lor pe bază de plante a reglat în mod eficient nivelul de zahăr din sânge în 15 minute de la ingestie, prezentând o performanță similară cu insulina secretată în mod natural.
În schimb, șoarecii tratați prin injectarea de insulină clinică au înregistrat o scădere rapidă a nivelului de glucoză din sânge, ceea ce a dus la hipoglicemie temporară. Unul dintre dezavantajele majore ale sistemului de administrare existent este riscul semnificativ de hipoglicemie, care poate duce comă.
Această nouă insulină pe bază de plante, administrată pe cale orală, conține toate cele trei proteine și este livrată direct în ficat. Aceasta funcționează în mod similar ca insulina naturală, reducând astfel probabilitatea de hipoglicemie.
Pentru a crea insulină pe bază de plante, cercetătorii au identificat mai întâi genele insulinei umane și au utilizat o metodă cunoscută sub numele de “tun de gene” pentru a introduce cu forța genele prin pereții celulari rezistenți ai plantelor.
Aceste gene de insulină au fost apoi încorporate în genomul plantei alese, în acest caz, salata verde.
Semințele rezultate au moștenit permanent genele de insulină, iar plantele mature de salată au fost liofilizate, măcinate și pregătite pentru administrare orală în conformitate cu orientările de reglementare stabilite de Food and Drug Administration (FDA).
Acest proces de producție este considerabil diferit de metoda tradițională de producere a insulinei, care presupune cultivarea hormonului în cadrul unor celule de bacterii sau de drojdie.
Producerea de insulinp convențională este costisitoare și necesită purificare, precum și o temperatură scăzută pentru transport și depozitare.
În schimb, metoda de producere a insulinei pe bază de plante elimină nevoia de echipamente de laborator costisitoare. În plus, produsul rezultat rămâne stabil la temperatura camerei, eliminând nevoia de depozitare la rece costisitoare pe tot parcursul procesului de post-producție.
În continuare, cercetătorii intenționează să efectueze studii care să utilizeze insulina pe bază de plante atât pe câini, cât și pe oameni.
Câinii, în special, suferă adesea de diabet, iar stăpânii lor trebuie să fie prezenți pentru a le administra insulina de trei ori pe zi.
Echipa de cercetători a efectuat anterior studii pe câini cu afecțiuni precum hemofilia sau boli de inimă, ceea ce le-a permis să dezvolte o expertiză în amestecarea pulberii de plante cu mâncarea lor și chiar adăugarea de aromă de șuncă.
În cazul oamenilor, utilizarea metodelor de administrare a medicamentelor pe bază de plante are potențialul de a revoluționa tratamentul diabetului și al diferitelor alte boli.
Acest sistem inovator de administrare are potențialul de a transforma nu numai tratamentul cu insulină, ci și întreaga abordare terapeutică pentru alte medicamente.
Cercetarea nu este lipsită de precedent, deoarece FDA a aprobat deja medicamente fabricate în plante.
Material tradus și preluat de pe Medicalnewstoday.com.
Studiul integral poate fi citit integral pe Biomaterials.