”Există în România un suflu nou, din perspectiva integrării tehnologiei în practica clinică zilnică din diabet. Vorbesc despre colegi care nu au avut o expunere foarte mare la dispozitivele specifice (pompe de insulină și senzori) în perioada pregătirii din rezidențiat, dar care totuși își dedică weekenduri pentru a veni la cursurile de pompe și senzori, după o săptămână întreagă de lucru. Renunți la timpul tău liber pentru a deveni mai bun. Există acum și aplicații excelente, care au un algoritm de calcul al dozelor de insulină și care integrate în planul de tratament, fac mai ușoară montarea pompei de insulină. Sunt și acestea din ce în ce mai utilizate” a declarat dr. Delia Reurean-Pintilei, echipei Rodiabet prezente la Congresul CEDA 2023.
Dr. Reurean Pintilei afirmă cu convingere că viitorul tehnologiei în diabet arată din ce în ce mai bine, utilizarea dispozitivelor bucurându-se de un interes în creștere, atât în rândul pacienților cât și al medicilor.
Diabeta: o idee foarte bună, care trebuie dezvoltată
Medicul diabetolog este și unul dintre primii specialiști care a avut ocazia să testeze Diabeta, primul chatbot AI dedicat diabetologilor din România. ”Diabeta este o idee foarte bună și trebuie mers mai departe în dezvoltarea ei. Chatbot-ul este clar de ajutor, pentru că avem un număr mare de protocoale de prescripție, pentru un număr mare de molecule, care se reactualizează des, iar o aplicație care să îți arate ultima versiune actualizată îți oferă, de fapt, timp în plus cu pacientul, care are nevoie de tine. Diabeta crește rapiditatea cu care poți verifica care este intervenția terapeutică potrivită pentru pacientul respectiv, inclusiv din perspectivă legislativă.”
Nutriția: o zonă de interes pentru diabetologi
Dr. Reurean Pintilei a vorbit și despre necesitatea organizării unor cursuri specializate pe zona de nutriție, modulul inclus în programul Congresului CEDA bucurându-se de un real succes.
”Prezența mare la acest modul confirmă nevoia unor cursuri suplimentare în nutriție, integrând studiile de caz, indicația nutrițională bazată pe dovezi și modul în care interpretezi datele. Evaluarea compoziției corporale prin bioimpedanță, tipurile de aparate disponibile și diferențele dintre acestea, schimburile de experiență, comunicarea cu pacientul în cadrul consultației de nutriție, sunt doar câteva dintre subiectele de interes” a declarat medicul diabetolog.
Prezentă la Congresul CEDA 2023, echipa Rodiabet a discutat cu medicii prezenți despre sesiunile științifice susținute de aceștia și despre cele mai noi tehnologii și studii prezentate. Rodiabet este platforma comunității de diabet din România, dezvoltată de Oameni și Companii din anul 2018. Pentru a rămâne la curent cu întâlnirile și activitățile comunității vă puteți abona, în mod gratuit, la newsletterul săptămânal Rodiabet, urmând linkul de aici: https://www.rodiabet.ro/newsletter/.