Adulții cu diabet zaharat de tip 2, care utilizează un sistem automat de administrare a insulinei în circuit închis, au un control mai bun al glicemiei și un risc redus de apariție a complicațiilor și al episoadelor de hipoglicemie, decât cei care primesc terapie convențională cu insulină, conform descoperirilor publicate în Diabetic Medicine.

Meta-analiza noastră sugerează că administrarea automată a insulinei în buclă inchisă poate oferi un control glicemic mai bun decât terapia convențională la pacienții cu diabet zaharat de tip 2, inclusiv cei care necesită dializă sau suport nutrițional”, a declarat Basma Ehab Amer, cercetător universitar în Grupul de Cercetare Medicală din Egipt, profesor la  la Facultatea de Medicină de la Universitatea Benha din Egipt.

Cercetătorii au efectuat o revizuire sistematică și o meta-analiză a studiilor controlate randomizate, care compară adulții cu diabet zaharat de tip 2, utilizând administrarea automată a insulinei în circuit complet închis cu terapia standard cu insulină. Rezultatul principal de interes a fost timpul petrecut în intervalul țintă de glucoză de la 100 mg/dL până la 180 mg/dL. Studiile care nu au folosit intervalul respectiv au folosit un timp cuprins între 70 mg/dL și 180 mg/dL sau 70 mg/dL până la 145 mg/dL. Rezultatele secundare au inclus timpul petrecut în hiperglicemie, timpul petrecut în hipoglicemie, doza zilnică totală de insulină, glucoza medie, variabilitatea și siguranța glucozei.

Au existat șapte studii randomizate controlate cu un total de 390 de participanți incluși în meta-analiză. Toate studiile incluse au fost efectuate în Elveția sau Regatul Unit. Patru au fost studii cu grupuri paralele și trei au avut un design încrucișat.

Adulții care utilizează un sistem cu buclă complet închisă au petrecut încă 18 minute în intervalul de glucoză pe 24 de ore, comparativ cu adulții care au primit terapie standard (P < 0,01), cu 5 minute suplimentare care au venit peste noapte și 13 minute suplimentare în timpul zilei. Timpul în hipoglicemie nu a diferit între grupul cu buclă complet închisă și grupul de control. Adulții care au primit administrare automată de insulină complet în buclă închisă au petrecut cu 15 minute mai puțin în hiperglicemie, în comparație cu terapia standard cu insulină (P < 0,01).

Rezultatele noastre coroborează ipoteza că sistemele complet închise pot îmbunătăți controlul glicemic nu numai pentru pacienții cu diabet de tip 1, ci și pentru cei cu diabet de tip 2. Diferența nesemnificativă atât în ​​timpul zilei, cât și în timpul nopții petrecut în hiperglicemie poate fi atribuită numărului mic de studii din aceste subgrupe, fiecare dintre acestea conținând doar două studii,”au scris cercetătorii.

Adulții din grupul e administrare a insulinei cu buclă complet închisă au avut o abatere standard mai mică a glucozei cu 11,34 mg/dL comparativ cu martorii. Coeficientul de variație a nivelului de glucoză a fost mai scăzut în grupul cu buclă închisă în comparație cu martorii, în timpul orelor de noapte, dar nu în general sau în timpul orelor de zi. Nu au existat diferențe în doza zilnică totală de insulină între grupuri. Glicemia medie a fost cu 15,48 mg/dL mai mică în grupul unde administrarea de insulină s-a realizat în buclă complet închisă, comparativ cu terapia standard cu insulină (P < 0,01).

Adulții care au primit insulină complet în buclă închisă au avut un risc mai mare pentru deficiențe ale dispozitivului decât cei care au primit terapie standard (RR = 3,77; IC 95%, 2,03-6,98; P < 0,01). Nu au existat diferențe în ceea ce privește efectele adverse grave între cele două grupuri.

Recomandăm alte studii controlate randomizate de înaltă calitate, bine concepute, pentru a include mai mulți participanți din țări diferite și de rase diferite. De asemenea, recomandăm ca viitoarele studii randomizate controlate să ofere suficiente informații despre protocoalele de management glicemic ale spitalelor participante. Prin urmare, putem evalua eficacitatea administrării automate a insulinei în ciclu complet închis la populații mai mari, putem compara eficacitatea acesteia la diferite rase și putem generaliza dovezile la o gamă mai largă de pacienți cu diabet de tip 2,” au concluzionat cercetătorii.

 

Sursa: Healio.com