Cafeaua poate reduce riscul de diabet şi hipertensiune, potrivit unui studiu recent. Astfel, consumul a până la patru cafele pe zi poate reduce riscul de diabet de tip doi şi de hipertensiune, conform concluziilor unui studiu realizat de cercetători din Spania şi Italia, citat de Press Association.

O echipă de oameni de ştiinţă de la universităţile din Navarra, Spania, şi Catania, Italia, a identificat o ”asociere între consumul de cafea şi o reducere a riscului  de diabet de tip doi”.

De asemenea, potrivit cercetătorilor, ”consumul de cafea pe termen lung este asociat cu un risc redus de hipertensiune arterială”. Beneficiile sunt, însă, pierdute în cazul în care se consumă mai mult de patru căni de cafea pe zi.

Studiul sugerează că un consum moderat de cafea, atât cu cofeină cât şi decofeinizată, poate fi asociat cu un risc redus de sindrom metabolic.

Sindromul metabolic reprezintă o serie de afecţiuni care se manifestă adesea împreună şi cresc riscul de diabet, accident vascular cerebral şi boli de inimă.

Acesta afectează, în medie, un adult din patru şi este descris de Sistemul Naţional de Sănătate din Marea Britanie ca fiind ”deosebit de periculos”.

Principalele componente ale sindromului metabolic includ obezitatea, hipertensiunea arterială, nivel ridicat de trigliceride, nivelurile scăzut de colesterol HDL şi rezistenţă la insulină.