În România, în anul 2021 s-au înregistrat peste 800.000 de cazuri de diabet. Incidenţa cazurilor a fost de 431,7 cazuri noi la 100.000 locuitori, evoluţia incidenţei fiind constant crescătoare în ultimii 10 ani.

O simplă testare a glicemiei vă poate semnala o problemă serioasă de sănătate.

Şcoala Postliceală Sanitară “Carol Davila” continuă seria evenimentelor dedicate Educaţiei pentru Sănătatea populaţiei din capitală. Timp de două zile, marţi – 2 iulie şi miercuri – 3 iulie 2024, în curtea Liceului Teoretic “Dr. Mioara Mincu”, a organizat activităţi de testare gratuită a valorilor tensiunii arteriale şi glicemiei.

Prin organizarea acestor evenimente, echipe formate din elevi voluntari ai şcolii, de la calificarea asistent medical generalist, şi profesori de specialitate – asistenţi medicali şi medici, vin în folosul comunităţii prin promovarea Educaţiei pentru Sănătate şi oferirea unor servicii medicale gratuite: măsurarea tensiunii arteriale, testarea glicemiei şi indicaţii profilactice privind bolile cardiovasculare şi metabolice.

Evenimentele au un impact foarte mare în rândul cetăţenilor care beneficiază de aceste servicii în mod gratuit.

De multe ori, cei care doresc să îşi testeze valoarea glicemiei amână din lipsă de timp sau din necunoaşterea importanţei acestei investigaţii.

1 din 10 adulţi din întreaga lume are diabet; peste 90% au diabet de tip 2; se estimează că aproape jumătate din cazuri nu sunt încă diagnosticate.

În anul 2021, aproximativ 537 de milioane de adulţi (20-79 de ani) erau diagnosticaţi cu diabet; se estimează că până în anul 2030 numărul persoanelor diagnosticate cu diabet să crescă până la 643 de milioane şi până în anul 2045 la 783 milioane (1 din 8 adulţi, reprezentând o creştere de 46%); 3 din 4 adulţi cu diabet trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii.

În România, în anul 2021 s-au înregistrat peste 800.000 de cazuri de diabet. Incidenţa cazurilor a fost de 431,7 cazuri noi la 100.000 locuitori, evoluţia incidenţei fiind constant crescătoare în ultimii 10 ani. (conform https://insp.gov.ro/2023/11/14/14-noiembrie-2023-ziua-mondiala-a-diabetului/)

Controlul medical periodic este cheia în managementul diabetului. Discutarea soluţiilor cu medicul specialist reprezintă, de asemenea, un rol important, deoarece permite accesul la tratamente de ultimă oră. Persoanele cu diabet au nevoie de acces neîntrerupt la medicamente, îngrijire, educaţie şi sprijin.

Educaţia pentru sănătate trebuie să ocupe un loc prioritar în orientarea populaţiei către prevenţie, către ocrotirea sănătăţii. Încă de la cele mai fragede vârste, este necesar să dezvoltăm un comportament bazat pe un stil de viaţă echilibrat, sănătos.
Prin acţiunile dezvoltate în ultimii ani, Şcoala Postliceală Sanitară “Carol Davila” îşi continuă misiunea începută de doamna dr. Mioara Mincu de a profesionaliza Educaţia pentru Sănătate şi de a forma asistenţi medicali – educatori pentru sănătatea Europei.