Medicentrum a luat naștere la începutul anului 2020, inițial, fiind mai mulți pacienți decât medici. Ca structură și mod de funcționare, la Medicentrum s-a încercat reproducerea, într-un format electronic, a interacțiunii medic-pacient din cabinet. Sunt explicațiile date, în cadrul primei întâlniri digitale a Comunității CardiologieModernă.ro, de șeful secției de neurochirurgie de la Spitalul Colentina, Dr. Horațiu Ioani, medic primar neurochirurg, fondatorul Medicentrum, o platformă online, care pune în legătură directă medicii și pacienții. Evenimentul s-a desfășurat miercuri, 31 martie 2021 și a avut ca temă ”Telemedicină și Cardiologie, în anul 2021”.

Cum funcționează Medicentrum

”La Medicentrum, am încercat să fac totul să fie cât mai simplu pentru pacient. Ca platformă, avem o zonă securizată, în care se încarcă documentele medicale, imagistica și alte rapoarte, în format scris. Sunt pacienți, de exemplu, care uită anumite documente, ca orice pacient care vine la o consultație, și avem o zonă de unde putem solicita extra documente, din nou, supersecurizată. Este o zonă de chat cu pacientul, prin care poți să discuți la fel cum se discută, de exemplu, prin mesaje, pe What’s up, ceea ce se întâmplă și în afara Medicentrum-ului, și avem o zonă de apel telefonic, avem o centrală telefonică proprie și apelul se poate face din platformă pentru cei care vor. Alții își pot suna pacienții de pe telefonul propriu și avem și o zonă de video call, unde se poate folosi partea de video”, a mai arătat Dr. Ioani.

Pacient.assmb.ro -Medicentrum, sub umbrela ASSMB

Potrivit medicului, ideea sa a fost preluată și de ASSMB: ”Când pandemia era mai intensă, am avut niște discuții și o solicitare de a oferi platforma și către niște spitale din București, spitale ASSMB. Am făcut un modul pe care, practic, l-am lipit de site-ul spitalelor, este găzduit pe serverele proprii și cam tot la fel se întâmplă lucrurile și acolo. Un aspect important: pe ceea ce este pacient.assmb.ro, pentru că așa se numește, se pot face și comisii de specialitate. Adică, dacă ai un pacient și consideri că ai nevoie de un consult cardiologic, cum majoritatea au, poți să trimiți cazul și către un cardiolog și apoi ai o zonă de chat cu acel medic, că este cardiolog, dermatolog sau orice specialitate, și se poate discuta cazul și trage concluzia finală. În rest, are toate celelalte opțiuni, partea de video call, de chat, audio call.”

Utilizarea este foarte bună, potrivit neurochirurgului, în câteva luni, au fost 10.000 de pacienți și evaluări excelente, ca entuziasm al pacienților.

Interacțiunile medic-pacient, transpuse într-un format electronic

”Unul dintre motivele pentru care am dezvoltat Medicentrum a fost pentru a grăbi modul în care se petrece o interacțiune medic-pacient. Și, într-adevăr, nu operez prin telemedicină, dar să nu uităm că orice formă de interacțiune fizică medic-pacient este precedată de niște discuții, de niște evaluări și, după aceea, au loc niște controale. O parte dintre aceste interacțiuni medic-pacient pot fi transpuse într-un format electronic. Din experiența mea cu Anglia, acolo ceea ce noi numim acum telemedicină, am făcut în Anglia de când m-am dus, adică de prin 2009, doar că nu-i ziceau telemedicină, aceea era medicina, așa se făceau lucrurile. Din 50 de pacienți care se adresau serviciului nostru într-o zi, pe maxim 3 îi vedeam fizic, în ziua respectivă, și încă 3-4 erau pacienți oncologici, pe care urma să-i vedem, după ce discutam cu cei din serviciul de telemedicină”, a mai explicat Dr. Horațiu Ioani, care a practicat neurochirurgia oncologică în Mare Britanie și este Fellow în Colegiul Regal Britanic de Chirurgie.

Reintegrare socială, pe lângă vindecare

Telemedicina facilitează, după cum a arătat medicul, parcursul pacientului prin etapele de diagnostic și tratament, pentru a ajunge la reintegrare socială, pe lângă vindecare. Iar Medicentrum este structurat ca, de la momentul simptomelor, pacientul să ajungă cât mai repede la integrare socială.

În România, top 3 al specialităților unde s-a folosit cel mai mult telemedicina conține: pediatria, dermatologia și endocrinologia. ”Sunt pacienți care caută cardiologi pentru o opinie specifică și cardiologii sunt puțini pe platformă, comparativ cu alte specialități. Cerere este pentru cardio, dar nu sunt suficienți cardiologi care să o satisfacă”, a mai spus neurochirurgul.

Evaluarea prin telemedicină, la jumătate până în maxim trei sferturi din prețul unei evaluări clasice

”Când pacienții se adresează prin platformă, la cel mai mic dubiu legat de interacțiunea ta fizică cu pacientul, cheamă-l la cabinet. O chestie la care insist, pe Medicentrum, este că, la orice interacțiune cu pacientul, trebuie să fie o discuție dintre medic și pacient, fie că este prin telefon, fie prin video, trebuie să existe o interacțiune vocală. Din punct de vedere al costurilor, o evaluare prin telemedicină este chiar la jumătate până în maxim trei sferturi din prețul unei evaluări clasice. Partea de telemedicină din spitalele publice este la fel de gratuită, ca orice consultație obișnuită. Pe Medicentrum, medicul vede cazul pacientului ca un panou de comandă, cu tot istoricul medical al acestuia – date despre pacient, imagistică. Vrem ca acel dosar electronic al pacientului, pe care îl creăm, să-l facem prin criptare, astfel încât nimic să nu poate fi modificat, fără voia pacientului și pacientul să poată lua și da acces, prin cea mai sigură metodă cunoscută la ora actuală, adică, pacientul să fie în deplinătatea controlului, pe datele lui medicale”, a mai subliniat fondatorul Medicentrum.

Prima întâlnire digitală a Comunității platformei CardiologieModernă.ro

Telemedicina și rolul ei în îngrijirea pacientului cardiovascular, ce înseamnă inovația din zona de eHealth, barierele care împiedică implementarea noilor tehnologii, dar și rolul educației și culturii societății, în orice demers inovativ au fost doar câteva dintre subiectele abordate, în cadrul primei întâlniri digitale a Comunității platformei digitale CardiologieModernă.ro, dezvoltată de Oameni și Companii din 2020, cu susținerea partenerilor Pfizer România, Alliance Healthcare România, Regina Maria, Spitalul Sf. Constantin, Alphega, Liamed, Dr. Heart și OptimCardio.ro.