Două noi studii arată că greutatea mică la naștere este asociată cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2. Mai mult, o greutatea scăzută la naștere duce mai rapid la un diabet cu o traiectorie mai severă , inclusiv cu un debut mai rapid și o stare generală de sănătate mai proastă la momentul diagnosticului. Unii dintre cercetători sugerează chiar că greutatea la naștere ar trebui inclusă în evaluarea riscului de a dezvolta diabet de tip 2.

La naștere, profesioniștii din domeniul sănătății înregistrează câteva cifre relevante pentru starea copiilor, inclusiv înălțimea și greutatea copilului. Aceste cifre pot fi valoroase mai târziu în viață, deoarece greutatea la naștere este unul dintre factorii care predispun la apariția mai rapidă a unor afecțiuni, printre care și diabetul de tip 2.

Aceasta este concluzia a două noi studii care arată că greutatea mică la naștere este asociată cu un risc crescut de a dezvolta un tip mai sever de diabet de tip 2 cu debut mai devreme și cu mai multe boli în general.

Pentru persoanele cu greutate mică la naștere și supraponderali, ar trebui să luăm în considerare acordarea unei priorități mai mari modificărilor stilului de viață și poate chiar pierderii în greutate induse de medicamente, deoarece acești oameni au un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2, începând cu un grad mai mic de supraponderabilitate și, în plus, sunt expuși riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, având o traiectorie a bolii mai severă. Acest lucru va aduce beneficii atât indivizilor, cât și societății, deoarece diabetul de tip 2 este o boală pe viață, gravă și costisitoare”, explică Allan Vaag, consultant și profesor, Steno Diabetes Center Copenhaga și Universitatea Lund, Suedia.

Cele două studii au fost publicate în Diabetologia. Rasmus Wibæk este primul autor al unui studiu , iar Alexander Lühr Hansen este primul autor al celuilalt studiu .

Nu este vorba doar despre genetică și stil de viață

Pe lângă debutul mai rapid al diabetului de tip 2, greutatea scăzută la naștere a fost asociată și cu o traiectorie mai severă a bolii.

Persoanele cu greutate mică la naștere aveau nevoie de mai multe medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, pentru menținerea glicemiei și aveau mai des boli pulmonare. În plus, ele erau și mai slabe în momentul în care au dezvoltat diabet de tip 2.

„Acum avem cunoștințe noi și importante pe care le putem folosi pentru a dezvolta algoritmi care pot determina mai precis riscul unui individ de a dezvolta diabet de tip 2. Nu este vorba doar despre genetică și stilul de viață, ci și despre mediul fetal și greutatea la naștere. Un astfel de algoritm poate ajuta la identificarea persoanelor care, din cauza greutății mici la naștere, ar trebui să fie deosebit de atente să nu devină supraponderale, deoarece au un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 precoce și mai sever”, spune Allan Vaag.

Metabolismul energetic al organelor este dereglat pe viață

Potrivit lui Allan Vaag, mediul fetal este cheia asocierii dintre greutatea mică la naștere și riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Factori precum fumatul, alimentația necorespunzătoare, stresul și infecțiile pot afecta mediul fetal și pot cauza greutate scăzută la naștere. Acești factori pot afecta dezvoltarea diferitelor organe, inclusiv pancreasul, țesutul adipos, mușchii, intestinele, ficatul, inima și creierul, toate acestea influențând dezvoltarea diabetului de tip 2.

Allan Vaag spune că organele învață să gestioneze aportul de energie în mod corespunzător în timpul dezvoltării fetale, iar organele care nu învață acest lucru pot cauza probleme majore mai târziu în viață și astfel pot dezvolta diabet de tip 2 la 60 de ani de la naștere.

Potrivit lui Allan Vaag, aceste noi cunoștințe pot fi luate în considerare și în dezbaterea cui să se acorde prioritate în tratamentul supraponderalului.

„Acum știm că unii oameni sunt mai vulnerabili la supraponderalitate și că au un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 cu debut precoce, precum și un tip mai sever de diabet. Prin urmare, ar putea fi necesar să luăm în considerare dacă persoanelor cu greutate mică la naștere și supraponderali mai târziu în viață ar trebui să li se ofere intervenții mai direcționate pentru a-și reduce riscul de diabet de tip 2, relativ mai sever”, conchide Allan Vaag.

Sursa: https://sciencenews.dk/en/low-birthweight-associated-with-developing-earlier-onset-and-more-severe-type-2-diabetes

Photo by Edwin Ariel Valladares: https://www.pexels.com/photo/two-babies-wearing-red-mickey-mouse-shirts-2132663/