Tot mai multe dovezi indică riscul ca boala Covid-19, provocată de coronavirusul SARS-CoV-2, să declanșeze diabet la anumite persoane sănătoase sau să cauzeze complicații severe la pacienții care aveau deja diabet.

Astfel, o scrisoare publicată recent în New England Journal of Medicine și semnată de un grup internațional format din 17 experți în diabet a anunțat crearea unui registru global al noilor cazuri de diabet la pacienții cu Covid-19. Registrul a fost creat de grupul de experți în cadrul proiectului CoviDiab Registry, o inițiativă internațională de colaborare.

Noul registru are scopul de a ajuta la înțelegerea caracteristicilor manifestării diabetului la pacienții cu Covid-19 și a celor mai bune strategii de tratament pentru pacienții afectați – atât în perioada pandemiei, cât și după sfârșitul acesteia. Observațiile clinice de până acum au indicat o relație bidirecțională între diabet și Covid-19. Pe de o parte, pacienții cu diabet au un risc mai mare de complicații severe și de deces dacă se infectează cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Materialul integral pe: 360medical.ro