Academia Americană de Pediatrie a publicat primul său ghid care evidențiază mai multe dovezi ca niciodată că tratamentul obezității infantile este sigur și eficient. Recomandările bazate pe dovezi privind îngrijirea medicală pentru cei cu vârsta de 2 ani și peste sunt incluse într-un nou „Ghid de practică clinică pentru evaluarea și tratamentul copiilor și adolescenților cu obezitate”, publicat online pe 9 ianuarie.

Ghidul este însoțit de un rezumat executiv și două rapoarte tehnice: „Evaluarea practicilor de îngrijire clinică pentru tratamentul obezității infantile.

Partea I: Intervenții și evaluarea practicilor de îngrijire clinică pentru tratamentul obezității infantile

Partea a II-a: Comorbidități

Ghidurile Academiei Americane de Pediatrie pentru tratamentul obezității îndeamnă la utilizarea promptă a terapiei comportamentale și a modificărilor stilului de viață și spun că intervenția chirurgicală și medicamentele ar trebui folosite pentru unii tineri.

Aceste recomandări îi ghidează pe medici cu privire la modul de evaluare a copiilor și adolescenților pentru obezitate. De asemenea, AAP recomandă:

  • Tratamentul obezității care include suport nutrițional, tratament pentru activitate fizică, terapie comportamentală, farmacoterapie și chirurgie metabolică și bariatrică.
  • Tratamentul intensiv al comportamentului de sănătate și al stilului de viață (IHBLT).
  • Tratamentul bazat pe dovezi, oferit de profesioniști instruiți în domeniul sănătății, cu implicarea activă a părinților sau a îngrijitorilor.
  • Medicii ar trebui să ofere adolescenților cu vârsta de 12 ani și peste, cu obezitate, farmacoterapie pentru scădere în greutate, în funcție de indicațiile medicamentului, riscuri și beneficii, ca adjuvant la comportamentul de sănătate și tratamentul stilului de viață.
  • Adolescenții cu vârsta de 13 ani și peste cu obezitate severă (IMC ≥120% din percentila 95 pentru vârstă și sex) ar trebui evaluați pentru chirurgie metabolică și bariatrică.

„Scopul este de a ajuta pacienții să facă schimbări în stilul de viață, comportamente sau mediu într-un mod care să fie durabil și să implice familiile în luarea deciziilor la fiecare pas”, a spus dr. Sandra Hassink, autor al ghidului și vicepreședinte al Subcomitetului Ghid de practică clinică pentru obezitate.

Ghidul poate fi accesat pe https://publications.aap.org/pediatrics/article/doi/10.1542/peds.2022-060640/190443/Clinical-Practice-Guideline-for-the-Evaluation-and?autologincheck=redirected.

Material preluat și tradus de pe https://www.aap.org/en/news-room/news-releases/aap/2022/american-academy-of-pediatrics.