“Rețelele clasice pentru masa de Paște se pot adapta foarte ușor. Drobul, unul din preparatele tradiționale de Paște poate fi realizat cu mai multe verdețuri, iar atunci când avem rețete ce conțin ouă, am putea să adăugăm mai multe albușuri decât gălbenușuri”, a declarat Dr. Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, managerul clinicii Corposana, în cadrul celei mai recente ediții Ora Pacientului RoDiabet, de pe 21 aprilie, dedicată alimentației în perioada Sărbătorilor de Paște.

Dr. Simona Carniciu a recomandat o pregătire a organismului înainte de masa de Paște, mai exact să se consume alimente ce conțin grăsimi sănătoase și sunt de post (avocado, nuci, ulei de măsline), astfel putându-se face o tranziție non-traumatizantă pentru pancreas.

“Mereu recomand asocierea oului fiert cu legume, de exemplu ceapa verde, care prin fitonutrienții pe care îi conține, poate balansa efectele novice care pot apărea datorită colesterolului din ou. Pentru salata boeuf putem folosi mai multe legume cu conținut mediu de carbohidrați, de exemplu să punem ceva mai mult morcov, păstârnac sau țelină. La friptură recomand o garnitură de legume și prepararea ei la cuptor, fără adaos de ulei, iar cantitatea de carne trebuie să fie de marimea palmei, de exemplu”, a explicat Dr. Simona Carniciu pentru cei care au urmărit dezbaterea video online.

Întrebată ce aliment trebuie să fie mereu la îndemână și să nu influențeze glicemia, Dr. Simona Carniciu a menționat că preferabil ar fi să alegem un aliment care nu are carbohidrați, chiar dacă are grăsimi. O variantă este să alegem carnea, o friptură cu salată verde sau salată de varză, deoarece conțin aproape spre zero carbohidrați.

O altă întrebare ridicată de cei care au urmărit webinarul s-a referit la cantitatea de proteine recomandate și cum se calculează aportul acestora. “Atunci când este vorba de consumul de proteine este important să păstrăm o proporție de jumătate proteine animale și jumătate vegetale, deși multă lume nu ține cont de acest aspect. Printre cele mai bogate alimente ce conțin proteine vegetale, aș menționa soia, lintea, năutul, mazărea și diverse soiuri de fasole cum ar fi fasolea negră sau fasolea mung. Să nu uităm ca există proteine nu doar în aceste tipuri de leguminoase, ci și în pseudocereale, cereale sau nuci cum ar fi: quinoa, orez sălbatic, alune, fistic, chia și porumb”, a spus Dr. Simona Carniciu.

Potrivit acesteia, de preferat este să alegem, în locul uleiului de floarea soarelui, alimente care sunt funcționale, adică au fitonutrienți benefici și utili. “Este important să fim foarte atenți la consumul de uleiuri ascunse în mai multe alimente pe care le consumăm în perioada postului (unt ce arahide, nuci, semințe, năut, etc.) care ne pot îngrășa. Dacă se încearcă să se schimbe raportul dintre grăsimile nesănătoase și cele sănătoase, vom avem un echilibru lipidic bun”, a conchis Dr. Simona Carniciu.