Diabeta – chatbotul diabetologilor are, de astăzi, un update important: aduce orice informație necesară din RCP-urile medicamentelor pentru diabet.

Practica a arătat că în piață există mai multe denumiri comerciale disponibile pentru diabet, cu aceeași substanță activă, iar între ele pot exista diferențe de dozare, interacțiuni diferite semnalate și precizări suplimentare la contraindicații sau reacții adverse. Astfel, creatorii aplicației au considerat necesară o actualizare a aplicației pentru ca aceasta să identifice și să aducă din RCP-uri informația integrală pe un capitol sau cuvânt-cheie căutat.

Aplicația procesează, acum, toate RCP-urile în format .pdf ale moleculelor disponibile în România și generează, pentru utilizator, paragraful unde este identificat cuvântul-cheie din întrebarea utilizatorului. Dacă informația ce trebuie adusă conține mai mult de un paragraf, este prezentată utilizatorului sub forma unei pagini .pdf ce poate fi vizualizată și descărcată.

Diabeta este prima aplicație de tip chatbot dedicată medicilor, care răspunde la întrebări despre tratamentele disponibile pentru diabet. Aplicația procesează informații oficiale, actualizate, atât din protocoale și ghiduri, cât și din recomandările caracteristicilor produsului publicate pentru cele 42 de molecule disponibile în România pentru tratarea diabetului. Aplicația este gratuită pentru medici, pe baza unui cont de utilizator ce poate fi solicitat pe www.diabeta.ro.

Diabeta a fost dezvoltată de o companie românească, Apollo AI Technologies, specializată în dezvoltarea de aplicații profesionale bazate pe inteligență artificială. Aplicația este pusă la dispoziția medicilor din comunitățile medicale profesionale administrate de Oameni și Companii, cu susținerea partenerilor Novo NordiskBoehringer – Ingelheim și Medtronic.