Tratarea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 cu o nouă terapie cu insulină injectabilă o dată pe săptămână s-a dovedit a fi sigură și la fel de eficientă ca injecțiile zilnice de insulină, conform rezultatelor a două studii recent publicate. Studiile sugerează că tratamentul administrat o dată pe săptămână ar putea oferi o alternativă la injecțiile zilnice cu insulină pentru pacienții cu diabet zaharat.

Pentru milioane de pacienți cu diabet de tip 2 din întreaga lume menținerea tratamentului injectabil cu insulină rămâne o provocare.

Teama de injecții și povara terapiei injectabile contribuie la barierele împotriva inițierii și aderenței terapiei cu insulină. Eficacitatea și siguranța tratamentului continuu cu insulină sunt, de asemenea, foarte dependente de alți factori, cum ar fi acuratețea dozelor, calendarul și obiectivele glicemice.

Specialiștii consideră că reducerea frecvenței administrării tratamentului injectabil la o singură dată pe săptămână, poate reduce reticența pacienților cu diabet de a menține terapia cu insulină, îmbunătățind în același timp aderența pe termen lung, controlul glucozei și, nu în cele din urmă, creșterea calității vieții.

“Insulina, care stă la baza tratamentului pentru diabet de 100 de ani, este un tratament eficient de scădere a nivelului glucozei și este sigură atunci când este administrată în doza corectă. Tratamentul cu insulină este împovărător, necesită injecții frecvente. Dezvoltarea unui tratament cu insulin, eficient și sigur, care poate fi administrat o dată pe săptămână este un progres imens în domeniu”, spune autorul celor doua studii Ildiko Lingvay, profesor de medicină internă la UT Southwestern.

Unul dintre studii a implicat 205 de pacienți din șapte țări (SUA, Croația, Germania, Ungaria, Polonia, Slovacia și Spania). Studiul clinic a constat într-o perioadă de screening de două săptămâni, 16 săptămâni de tratament și o urmărire de cinci săptămâni pentru a evalua trei moduri diferite de a ajusta și optimiza doza de insulină și de a determina care dintre acestea a prezentat cel mai bun echilibru între scăderea efectivă a glucozei.

Al doilea studiu care a implicat 154 de pacienți din cinci țări (SUA, Canada, Republica Cehă, Germania și Italia). Acest studiu a avut același interval de timp, de 23 de săptămâni, și a evaluat aspectele practice ale administrării insulinei, precum și cele mai bune modalități de trecere de la un regim zilnic de tratament la injecții săptămânale cu insulină.

Cercetătorii au stabilit că începând cu o primă doză mai mare, numită doză de încărcare, le-a permis pacienților să atingă nivellul optim de glucoză mai repede.

„Aceste două studii au servit drept pietre de temelie pentru un program mare de studii clinice de fază 3 care este în prezent în desfășurare la UT Southwestern și care este conceput pentru a evalua eficacitatea administrării de insulină o dată pe săptămână la pacienții cu diabet de tip 1 sau tip 2”, încheie Lingvay.

Novo Nordisk a fost sponsorul ambelor studii. Cele două studii clinice au fost publicate în jurnalul medical Diabetes Care în luna aprilie 2021.

Sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210419135655.htm