Glicemia reprezintă concentrația glucozei din sânge, sau în termeni populari este nivelul de ‘zahăr’ din sânge. Trebuie subliniat că nivelul glucozei din sânge poate varia în funcție de starea de sănătate a unei persoane, factorii genetici, vârsta persoanei, tipul de alimentație, activitatea fizică desfășurată, nivelul de stres și oboseală, dar și momentul de zi în care se măsoară glicemia”, menționează Dr. Oana Pop, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la Hyperclinica Medlife Oradea, într-un interviu pentru platforma RoDiabet.ro.

Potrivit acesteia, în mod normal valorile normale ale glicemiei sunt următoarele:

  • A jeun – dimineața după repaus alimentar de 8 ore măcar – sub 100 mg/dl;
  • Glicemia postprandială – la 2 ore după o masă principală – sub 140 mg/dl.

Medicul specialist orădean atrage atenția că glicemia este influențată cel mai mult de glucidele pe care le ingerăm din alimentație. De aceea, cea mai bună metodă de control al glicemiilor, astfel încât să nu survină variații glicemice – care înseamnă când glicemie crescută, când scăzută – este de a fi atenți la glucidele rafinate și cantitatea zilnică de glucide pe care le consumăm.

Pentru un control glicemic bun se recomandă modificarea stilului de viață astfel:

  • Alimentația adoptată să fie corespunzătoare cu cea din dieta mediteraneană, care este bogată în pește, carne slabă, legume, fructe, cereale integrale;
  • Mișcare cel puțin 30 minute zilnic continuu;
  • Odihna corespunzătoare, orele de somn corecte sunt între 22 :00 pm – 6:00 am;
  • Hidratare optimă cu apă, cel puțin 1,5 l zilnic, dar nu mai mult de 3 l zilnic;
  • Sănătatea psihică este foarte importantă, ca atare se recomandă relaxare și adoptarea unor obiceiuri care să ne îndepărteze măcar o dată pe săptămână de grijile cotidiene.

 

Am întrebat-o pe Dr. Oana Pop cum poate o dietă să ajute la controlarea glicemiei și ce alimente ar trebui evitate.

Prin dietă se înțelege adoptarea unui stil alimentar corect și nu se referă la cure de slăbire care au ca scop îndepărtarea din alimentație a unor nutrienți esențiali precum carbohidrații. În cazul glicemiei crescute dieta cea mai recomandată va rămâne dieta mediteraneană cu evitarea glucidelor rafinate/simple care pot duce la creșterea bruscă a glicemiei. Ca atare se vor recomanda carbohidrații complecși care nu vor crește brusc glicemia. În această categorie intră cerealele integrale, legumele, fructele nu foarte dulci și reducerea porțiilor de cartofi, orez, paste, porumb și pâine. Se recomandă consumul de leguminoase – fasole, mazăre – proaspete sau congelate. Porțiile zilnice trebuie să fie mai mici și se recomandă în special a avea 3 mese principale pe zi. A avea doar o singură masă pe zi este o greșeală atât din punct de vedere a glicemiei cât și din punct de vedere a creșterii ponderale care de cele mai multe ori survine asociată cu rezistența la insulină, principalul factor care va duce la diabet zaharat tip 2”, explică interlocutoarea noastră.

Potrivit acesteia, alimentele care trebuie evitate sunt glucidele rafinate – dulciuri, fast food, sucuri, fresh-uri, smoothie , toate acestea ducând la o creștere bruscă a glicemiei și creșterea secreției de insulină. Se recomandă prudență la consumul de alcool, care poate dezechilibra diabetul, ducând fie la hiperglicemie, fie la hipoglicemie.

Medicamentele prescrise pentru controlul glicemiei sunt medicamente recomandate în tratarea diabetului zaharat tip 2/ tip 1 si prediabet. Medicul diabetolog este cel care va prescrie tratamentul astfel încât să existe un control glicemic bun, tratament care trebuie adaptat fiecărui pacient în parte”, adaugă Dr. Oana Pop.

 

În ceea ce privește principalele cauze ale fluctuațiilor glicemiei în organism, specialistul Hyperclinicii Medlife Oradea spune că glicemia poate fluctua într-o zi din multiple motive. Fluctuațiile hormonale – cauzate de boală, intervenții chirurgicale , stres emoțional, menstruație, menopauză – pot influența glicemia. Stresul fizic și emoțional va duce la secreție crescută de hormoni de stres – cortizol – care poate influența glicemia astfel încât să survină hiperglicemia.

De asemenea deshidratarea poate duce la hiperglicemie, tocmai din acest motiv se recomandă hidratarea corectă. Unele medicamente precum contraceptivele, antidepresivele, antipsihoticele, descongestionante nazale, glucocorticoizii , pot influența glicemia și să survină hiperglicemia.În concluzie dacă ne confruntăm cu oscilații de glicemie se recomandă consult la medicul cu specializare în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice”, conchide Dr. Oana Pop.

Sursa foto: Claudiu Szabo