Iuliana Corhan, președintele Asociației copiilor bolnavi de diabet “Sf. Iustin”, susține că în perioada stării de urgență copiii au fost receptivi la restricţiile impuse de autorităţi, unii dintre ei au perceput această situaţie ca o minivacanţa deoarece au fost închise şcolile şi ca un bonus s-au bucurat de prezenţa şi atenţia părinţiilor mai mult decât de obicei.

“Am consiliat părinţii care manifestau anxietate crescută, grijă faţă de lipsa tratamentului din farmacii sau întreruperea accesului la medic în caz de urgenţă medicală. Am sugerat  părinţiilor să se aprovizioneze cu tot ce necesită îngrijirea şi monitorizarea glicemică a copiilor cu diabet: dextroză, glucoză, glucagen, insulină suficientă pentru câteva luni, senzori de glicemie, teste pentru măsurarea glicemiei, baterii pentru pompa de insulină. De asemenea, le-am sugerat să asigure copiiilor o alimentaţie echilibrată, adaptată nevoilor actuale, în funcţie de efortul fizic”, explică Iuliana Corhan într-un interviu acordat portalului RoDiabet.ro.

Ea menționează că în această perioadă a ținut legătura cu membrii asociației, cât și cu medicii de familie și medicii specialiști, telefonic, prin reţelele de socializare şi prin e-mail.

Principalele recomandări pe care le face Asociația copiilor bolnavi de diabet “Sf. Iustin” membrilor săi pentru a se proteja eficient în perioada imediat următoare pandemiei sunt: ţinta glicemică prin automonitorizare, efort fizic constant, alimentaţie echilibrată bazată pe fructe şi legume de sezon, pentru creşterea imunităţii, odihnă, relaxare prin  petrecerea timpul cu cei dragi, purtarea de echipamente corespunzătoare, păstrarea distanţei faţă de alte persoane de minim 2 metri şi evitarea aglomeraţiei.

“O parte dintre pacienţi au fost cuprinşi de panică, teamă, frica de a nu pierde pe cineva drag, unii dintre ei au semnalat tulburări de dispoziţie, insomnie, apatie,  irascibilitate, tulburări de comportament alimentar, anxietate, depresie manifestată prin hipersomnie sau lipsă de interes în gestionarea diabetului, mâncatul compulsiv. Noi am consiliat psihologic pacientul sau familia pacientului până la diminuarea simptomatologiei”, a mai spus Iuliana Corhan.

Materialul a fost realizat de echipa RoDiabet, în cadrul campaniei de educație și informare dezvoltată de Oameni și Companii prin portalul RoDiabet, cu susținerea partenerului Novo Nordisk și cu implicarea a 13 asociații de pacienți cu diabet din România. Mai multe despre campanie puteți citi AICI.